[Kuva Saaristokatu 4:n talosta]
Saaristokatu 4.

Saaristokatu on Raahen merimieskatuja. Suurin osa taloista on rakennettu 1800-luvun alkupuolella. Alkuaan talot ovat olleet 1- ja 2-huoneisia. Niitä on vähitellen jatkettu ja laajennettu. Kadun talot ovat yleensä olleet hyvin hoidettuja ja asuttuja. Saaristokadulle oman erikoisen leimansa antava ja ainoa pääty kadulle päin rakennettu talo vanhassa Raahessa on kaikeksi onneksi vielä säilytetty Saaristokatu 4:ssä.

[Kuva Ruohosen talosta]
Ruohosen talo.

Saaristo- ja Kauppakadun kulmauksessa Kauppakatu 10:ssä on Ruohosen talo, joka on raahelaisittain tyypillinen pieni klassistinen puutalo: symmetrinen ikkunajako, kuusiruutuiset ikkunat, leveä vaakavuoraus, nurkkaharkotus ja komeat räystäät ja vielä tiilikate. Talossa on pitkä ja hoidettu ulkorakennusrivi kadun varressa. Päärakennus on korkealla kiviperustuksella, ja kun otamme huomioon, että kadun pintaa on nostettu vesi- ja viemäri- sekä päällystystöiden yhteydessä useita kymmeniä senttejä, saamme käsityksen, kuinka ylös talot yleensä 1800-luvulla perustettiin.

Tämän kadunkulmauksen talot edustavat kaikki 1800-luvun alkupuolen puurakentamista, jolle Raahessa oli ominaista tasapainoiset mittasuhteet, uusklassismin symmetria ja vaatimaton koristelemattomuus.

[Kuva Åkerblomin talosta]
Åkerblomin talo.

Saaristokatu 7:ssä on yksi Raahen uusista puukaupunkiympäristöön sovitetuista taloista. Talolla korvattiin paikalla ollut huonokuntoinen kahden perheen talo.

Arkkitehti Heli Kittilän suunnittelema Åkerblomin talo pihapiireineen jatkaa modernilla tavalla puukaupunkirakentamisen perinnettä vanhassa Raahessa.

Saaristokadun ja Kirkkokadun kulmaan on entisen Latomaan kaupan paikalle rakennettu uusi, vanhaan sovitettu asuintalo.