[Kuva: Temmeksen vaivaisukko]

Suomen suurimman vaivaisukon on tehnyt vuonna 1858 Johan Kandelberg. Mallina hän oli käyttänyt Rantsilan ukkoa. Ukko joutui ryöstetyksi monta kertaa, ja lopulta se siirrettiin liiteriin. Pitäjäneuvos Lauri Littow korjasi sen vuonna 1947. Ukon pelti­set vaatteet ovat peräisin vanhasta postiautosta. Hat­tukin on kolme milliä vahvasta pellistä. Rautaa on myös rukkaskätisen ukon keppi. Littow teki ukolle uudet jyhkeäpiirteiset kasvot, jotka on kiinnitetty runko-osaan kolmella naulalla silmien ja leuan koh­dalta. Tervalla ja harmaalla maalilla väritetty ukko seisoo komeasti ja vapaasti kirkon muurin edustalla ja katsoo vakavana maailman menoa. Ukko on viimeksi tervattu kesällä 2010 kirkon katon tervauksen yhteydessä. Pituus hatun päälle 200 cm, hartiat 60 cm.