[Kuva: Saloisten vaivaisukko]

Saloisten vaivaistukki mainitaan köyhäinkassan tileissä vuonna 1733. Vaivaisukko mainitaan vuonna 1853, jolloin Abraham Tervaluoto on sen veistänyt. Sii­tä löytyy tietoja vuoteen 1866 asti. Aluksi se on ollut tien var­ressa kirkon kohdalla, myöhem­min tapulin seinustalla. Saloisten puukirkko paloi vuonna 1930, mutta kellotapuli säästyi. Lopulta ukko pantiin ryöstöjen takia varastoon. Saloisten koti­seutumuseolle se lahjoitettiin vuonna 1967. Puutyömies Valt­teri Hyväri korjasi sen vuonna 1968.

Ukon etuosa kokonaan sekä ja­lat on uusittu; hatun lieri on ir­rallinen musta ”reikäleipä”. Etu­osan neljä naulaa uuden takin liepeessä ovat tehdastekoiset, ja uusimiseen käytetty puu on uut­ta. Ukolla on tummanharmaa takki ja housut ja mustat ken­gät. Sillä on veistetyt pulisongit, parta sekä nauloilla nenän alle kiinnitetyt viikset, joista (hyl­keen?) karva on kulunut pois. Pituus 170 cm, hartiat 47 cm.