[Kuva: Pyhäjoen vaivaisukko]

Salama sytytti Pyhäjoen puukirkon 27.6.1974, mutta pääoven vie­reen kiinnitetty vaivaisukko saatiin pelastetuksi. Se on nyt kiinnitet­ty uuden kirkon muuriin katoksen alle. Katoksen otsalauta on muovipinnoitettua peltiä, johon on kuitenkin yksinkertaistetulla fraktuuralla kirjoitettu kehotuslause: Ei köyhät pidä / puuttuman maalda; sentähden / käsken minä sinua ja sanon: awa aina / kätes weljelles, joka tarvitsepa ja köyhä on / sinun maallas. 5 Moos 15:11. Myös taustasei­nässä on kaksi kehotuslausetta. 1910-luvulla venäläiset sotilaat olivat ammuskelleet ukkoa, minkä vuoksi sille on tehty pellistä panssari rintaan ja käteen. Ukolla on pitkä musta takki. Takissa on kuusi paria nappeja. Valkokasvoisella ukolla on loivasti kihartuva musta tukka ja komea täysparta. Silmät, kulmakarvat ja silmäripset ovat myös mus­tat. Aikoinaan ukon jalkojen vieressä maassa ollut hattu on aikojen kuluessa hävinnyt. Ukon on vuonna 1855 veistänyt ruotusotamies Kalle Närki. Viimeksi sen on maalannut vuonna 1996 Kalle Tirilä. Sinistä taustaansa vasten ukko on vaikuttavan tyylikäs samaan ta­paan kuin Kestilän tai Jurvan ukot. Pituus 158 cm, hartiat 45 cm.