[Kuva: Oulaisten vaivaisukko][Kuva: Oulaisten vaivaisukko]

Todennäköisesti sementistä muotoiltu vaivaisukko löydettiin Oulaisten ensimmäisen kerrostalon ullakolta, ja seurakunta päätti ottaa sen käyttöön. Ukon tekijästä ei ole tietoa eikä myöskään siitä, onko se alkujaan ollut tapulin seinustalla. Ukko on kiinnitetty puulevyyn. Se sijoitettiin tapulin kirkon puoleisen oven oikealle puolen. Se irrotettiin paikaltaan, kun tapuli maalattiin 2000-luvun alkuvuosina, ja tulevaisuudessa se on tarkoitus entisöidä.

Hyvin pukeutunut vaivaisukko esittää mahdollisesti Suomen sodan veteraania vuodelta 1809.Ukolla on puujalka ja kädentynkä. Puulevyssä sen pään yläpuolella on teksti: Tänk på mig då går det väl med dig. Erikoista on tekstin kirjoitus ruotsiksi, vaikka Oulainen on suomenkielistä aluetta. Pituus n. 150 cm.