[Kuva: Merijärven vaivaisukko]

Kirkon seinustalla seisoo pujopartainen viiksekäs koppalakkinen ukko katoksensa alla. Ukko vaikuttaa enemmän­kin maailmaa kiertäneeltä merimieheltä kuin elämään va­kavasti suhtautuvalta avun anojalta. Elämänhalusta kertoo ukon väritys ja ilme. Ukolla on harmaa tukka, parta ja viik­set. Vaatetuksessakin on kauniisiin yksityiskohtiin kiinni­tetty huolta. Pystykauluksisen, viidellä nappiparilla napi­tetun hännystakin alta näkyy liivi ja sen alta paidan kau­lus. Lahkeiden suussa on halkio ja viisi nappiparia. Ensim­mäinen maininta ukosta on vuodelta 1835. Tekijästä ei ole tietoa. Ukko oli vuodesta 1878 lähtien poissa toimestaan mutta pääsi kunnostettuna paikalleen vuonna 1953, jol­loin kirkkokin korjattiin. Kirkon palon jälkeen vuonna 1974 ukon kunnosti Väinö Kalapudas. Tämän jälkeen sitä on ainakin kerran maalattu. Viime maalauksessa se on muuttunut punakasta vaaleaihoisemmaksi ja ruskeat sil­mät mustiksi. Ukko on maalattu kuvan ottamisen jälkeen, ja on nyt jonkin verran toisen näköinen. Pituus 154 cm, hartiat 46 cm.