Vanha ukko

[Kuva: Haukiputaan vanha vaivaisukko]

Kirkkoneuvosto päätti vuonna 1986 hyväksyä talletussopimuksen, jolla vanha ukko siirtyi Pohjois-Pohjanmaan museoon Ouluun. Juho Vahtolan vuoden 1850 vaiheilla tekemä ukko oli Mu­seoviraston käsityksen mukaan niin huonokuntoinen, että olisi tarpeen tehdä uusi. Vanha ukko oli Suomen rakennustaiteen museon "Suomalai­nen puukirkko" -näyttelyssä lainassa mutta palasi sitten Pohjois-Pohjan­maan museoon. Ukko on edelleen kunnostamatta. Ukon peltipintaisessa puukehikon päälle kiinnitetyssä hatussa oleva kehotusteksti Joka köyhää armahtaa, hän lainaa lahjansa Herralle on hiukan vau­rioitunut. Pyöreäposkisella ukolla on musta lievetakki, valkea paita, vaaleanharmaat housut ja mustat kengät. Oikea käsi, jossa on side, ojen­tuu kohti katsojaa, vasemmassa kädessä on kepin kädensija, loppu on kadonnut. Pituus 161 cm.

Nykyinen ukko

[Kuva: Haukiputaan nykyinen vaivaisukko]

Haukiputaan nykyinen vaivaisukko on erinomainen kopio alkuperäisestä. Pulleaposkinen ukko seisoo kellotapulin seinustalla. Sillä on yllään pitkä takki, päässä kirkkohattu, jossa on kehotusteksti, kuten vanhallakin ukolla. Takin kauluskäänteet ja reunat sekä lahkeensuut ja pai­dan nappilista on koristeltu veistetyllä punosompeleella. Parta on veis­tetty letitettyinä suortuvina. Hatun alta valuvat pitkähköt hiukset. Ukolla on komeat viikset. Oikeassa hihassa on sidos, joka antanut kuvan haavoittumisesta. Vasemmassa kädessä ukolla on kämmenen pituinen puukalikka, joka on kaikki mitä kepistä on jäänyt jäljelle. Housut ovat alkujaan olleet harmaat. Ukko on tehty yhteen liimatuista pystysuuntaisista lamelleista liimaamalla. Käytetyn tekniikan vuoksi on ukkoa hoidettava säännöllisesti, sillä liimasaumat eivät kestä säänvaihteluita kovin hyvin. Ukon on tehnyt Vaarin Verstas Ky:ssä työnopettaja Rauno Lampila vuonna 1984. Hinta oli 5 600 mk. Pituus 170 cm, hartiat 52 cm.