[Kuva: Haapaveden vaivaisukko.]

Vanha ukko

Ukko on siirretty 1930-luvulla Kansallismuseon hoitoon Seurasaa­ren ulkomuseoon, jossa se oli Karunan kirkon tapulin seinustalla sivuseinällisessä katoksessaan. Ukko sai museoaikanaan rappeu­tua kaikessa rauhassa, ja tekipä lintukin useana kesänä pesänsä irti reväistyn rahareiän peltisuojuksen alaiseen koloon. Kansallismuseo on ottanut ukon yleisön nähtäviltä ja aikoo panna sen museoon nähtäville vuonna 2011 ilman korjaamista.

Nykyinen ukko

Haapaveden seurakunta sai vuonna 1957 uuden vaivaisukon Helsingin Seurasaaren ulkomuseoon luovutetun ukon tilalle. Ukon veistivät maanviljelijä Heikki Niittykoski ja taiteilija Aarno Jääskö Humalojalta.  Kirkon pääoven viereen kiinnitetty ukko lähes tuhoutui kirkon palaessa 1981, mutta se saatiin pahoin vaurioituneena pelastetuksi talteen. Haapaveden Rotary-klubi hoiti ukon kunnostuksen. Korjauksen teki entisöijämestari Juho Tulppo Humalojalta. Ukko luovutettiin seurakunnalle kesäkuussa 2004. Uudelleen syntynyt komea viiksiniekka, silinteripäinen, mustaan hännystakkiin puettu ukko seisoo kirkon aulassa. Ukko ei enää kyllä muistuta Seurasaaressa olevaa ukkoa, vaikka tiedetään, että ennen veistämistä Seurasaaresta hankittiin ukon valokuvat ja mitat. Ehkäpä palo vaurioitti sitä niin pahasti, että uusi hahmo syntyi luonnostaan. Ukkojen historiassa niiden ilme on aina muuttunut korjauksien ja kunnostuksen yhteydessä. Ukon pituus hattuineen on 187 cm, hartioiden leveys 50 cm.