Kuva: [Haapajärven vaivaisukko]

Reisjärvinen Niilo Koskela on veistänyt kookkaan, pulloposkisen ja isonenäisen ukon 1800-luvun alkupuolella. Ukko oli ilmei­sesti ollut töissä tapulissa, jossa säilytettiin myös kirkon viinivarasto­ja. 1800-luvun puolivälin tienoilla rosvot olivat ryöstäneet seurakun­nan viinivaraston, vieneet ukon mukanaan ja järven rannassa kaata­neet ukon vatsan täyteen viiniä. Tämän häväistyksen suututtama kirk­koherra Antti Holmström oli ottanut ukon viralta, ja se pantiin tal­teen kirkon lattian alle, missä se oli piilotettuna 1960-luvulle asti. Opettaja Aarne Ojala kunnosti sen vuonna 1965. Ukon molemmat kädet kokonaan, molemmat jalkaterät, nenä ja hatunreunat sekä ta­kin napit piti uusia. Sen jälkeen ukko oli kotiseutumuseon hallussa, mutta tuli seurakunnalle yhteisvastuukeräykseen ilmeisesti 1980-luvun alussa. Se osallistui vaivaisukkonäyttelyihin Seinäjoella ja Helsingissä 2000–2001 ja Pohjois-Italian Saluzzossa 2001 sekä Roomassa 2002. Ukon kotiin- ja töihinpaluujuhla oli 3.2.2002. Nykyisin ukko on kirkon sivusisäänkäynnin eteisessä.

Ukolla on hännyksillä varustettu edestä vyötä­rölle ulottuva musta keskipohjalaisten pelimannien tapainen takki, jossa on kuusi paria nappeja, vaaleanharmaat housut, mustat kengät ja komea musta kirkkohattu. Takin alta näkyy kauluksellinen nelinappinen liivi, jonka alta nouseva maalattu tähtikoristeinen kaulus ulottuu kaulalle. Silmien laajat pupillit ovat siniset. Persoonalliset kasvot saavat lisäilmettä maalatuista silmäripsistä ja kulmakarvoista. Musta maalattu tukka kiertyy simpukkamaisten veistettyjen korvien taakse niskaan. Värit noudattavat alkuperäisiä. Rahareikä on takin rintamuksessa. Ukko muistuttaa jossain määrin Raution ukkoa. Pituus 175 cm, hartiain leveys 54 cm.