Pohjanmaalla on kirkon tai tapulin seinustalla usein puinen ukkoveistos, jolla on rinnassa reikä rahan antamista varten. Joillekin on rakennettu katos sateen suojaksi, toiset seisovat sateen ja auringonpaahteen armoilla ilman vähäisintäkään suojaa. Useat ovat säiden piiskaamina menettäneet maalatut vaatteensa, joidenkin vaatetuksesta on huolehdittu yleensä kirkon kunnostuksen yhteydessä. Sangen monilla on joko kädessä tai katoksessa köyhiä auttamaan kehottava maalattu lause. Monelta on jalka poikki, ja ukko seisoo kainalosauvaan tai keppiin nojaten. Useilta veistoksilta on ajan hammas nakertanut sormen tai koko kädenkin, joskus kengät ovat lahonneet. Näitä veistoksia kutsutaan vaivaisukoiksi, vaivaispojiksi, kirkonäijiksi tai vain puuäijiksi.

Katso myös