[Kuva: Kivipuisto]Vuonna 1993 perustettu Utajärven kivipuisto sijaitsee Valtatie 22:n varrella.

Kivipuisto tarjoaa yli 50 kookkaan näytelohkareen avulla aikamatkan Suomen kallioperän kehitykseen. Puiston halki kulkeva polku alkaa maapallon synnystä ja päättyy nykyhetkeen. Matkalla harpotaan 25 miljoonan vuoden mittaisilla askelilla ja tutustutaan kiviin, jotka kertovat muun muassa Suomessa ammoin vallinneista valtameristä, mannerjäätiköistä, tulivuorista ja aavikoista. Polku leikkaa myös pienoisvuoriston halki kertoen ajasta, jolloin Suomessa oli nykyisten Alppien kaltaisia vuoristoja. Puiston suihkulähde havainnollistaa maapallon ja kuun rakennetta ja mittasuhteita.

Kivipuisto kunnostettiin kesällä 2008, jolloin kivikokoelmaa täydennettiin Suomen ja EU:n kallioperän vanhimmalla kivellä eli noin 3,5 miljardia vuotta vanhalla Siuruan gneissillä. Kunnostuksen aikana kaikki kivet myös puhdistettiin ja opasteisiin lisättiin englanninkieliset tekstit suomenkielisten rinnalle. Kunnostus toteutettiin Geologian tutkimuskeskuksen, Utajärven kunnan ja Humanpolis Rokuan yhteistyönä.

[Kuva: Kivipuisto] [Kuva: Suihkulähde] [Kivpuisto] [Kuva: Aventuriinikvartsiitti] [Kuva: Kiilleliuske] [Kuva: Fylliitti]
[Kuva: Gneissi][Kuva: Kvartsiittilohkareita][Kuva: Pallograniitti]