Historiaa

[Ulkokuva Jalavan kaupasta]

Keskellä Taivalkosken kylää on Jalavan kauppa ja pirttikahvila. Vierailu kaupassa ja kahvilassa on kuin paluuta historiassa taaksepäin talon­poikais­kulttuurin ajoille.

Jalavan kaupan on perustanut Vienan Karjalan Pistojärveltä Puolangalle tullut laukkukauppias Stephan Jakowleff. Puolangalle hän perusti kaupan Ritolan taloon, josta hän sitten luopui ja muutti Taivalkoskelle 1870-luvun puolivälissä.

[Stephan Jakowleff kuvassa oikealla]
Stephan Jakowleff kuvassa oikealla

Stephan vuokrasi Jakkilan tilan maat Korennon suvulta kuudeksi­kymmeneksi vuodeksi ja rakennutti tälle paikalle kaupan v. 1883. Kauppa toimi myös matkalaisten pirttinä, jossa matkamiehet yöpyivät.

Stephan lähti takaisin Vienan Karjalaan uuden vaimonsa kanssa vuonna 1907 ja jätti kaupan pojilleen Nikolaille ja Mikolle.

Jakowleffin sukunimi muutettiin v. 1926 Jalavaksi. Nikolai oli kauppiaana 86-vuotiaaksi saakka, minkä jälkeen (Johannes) Janne Jalava ryhtyi kauppiaaksi. Jannen jälkeen kaupan osti Ari Jalava v. 1983, sata vuotta kaupan perustamisen jälkeen. Ari on kauppias neljännessä polvessa; Stephan oli hänen isoisänsä isä.

Arille kauppa on työ, harrastus ja elämäntapa samoin kuin se on ollut häntä edeltäville sukupolvillekin. Siksi Jalavassa vaalitaan edellisten sukupolvien työtä, mutta myös halutaan kehittää toimintaa niin, että se entistä paremmin palvelisi nykyajan asiakkaiden vaatimuksia.

Kehitys on vaatinut muun muassa lisätiloja. Niinpä vuonna 1997 kaupan kylkeen nousi uudisrakennus, joka itse asiassa on vanhempi kuin alkuperäinen kauppa. Tämä alunperin 1700-luvulla rakennettu hirsirakennus liittyy Jalavan suvun historiaan mielenkiintoisella tavalla. Sen suojissa Stephan Jakowleff nimittäin aloitti kaupanpidon vuonna 1880, jolloin hän tuli Taivalkoskelle kaupan paikkaa katselemaan.

Kauppa

[Valokuva Jalavan myyntitiskiltä]

Jalavan kauppa on ainutlaatuinen, 1800-luvun loppupuolen tunnelman ja ympäristön säilyttänyt, alkuperäisessä kiinteistössä toimiva puoti. Historiallisesta ympäristöstään huolimatta Jalavan kauppa ei ole museo. Monipuolisissa valikoimissa on esimerkiksi

• ulkoiluvaatteita
  • jalkineita
  • kalastus- ja metsästys­tarvikkeita
  • housuja
  • hameita
  • puseroita.

[Kuva: jatsarit]

Valikoimassa vaalitaan myös perinteisiä tuotteita. Perinteitä arvostava asiakas tietää löytävänsä kaupasta muun muassa

• jatsarit
  • pussihousut
  • perinteiseen tapaan valmistettua pikiöljyä
  • uskovaisten pastilleja
  • kumiteräsaappaita
  • flanellikerrastoja.

Pirttikahvila

[Valokuvassa pirttikahvilan tiski]

Pirttikahvilan puoli on rakennettu vanhoista hirsistä kaupan laajennuksen yhteydessä v. 1997. Kahvilan puolella tunnelma on kodikas, tuoreet leivonnaiset tuoksuvat ja pirtinuuni hohkaa lämpöä.

Pirttikahvilan puolella toimii pitopalvelu, siellä järjestetään häät, syntymäpäivät, kokoukset ym. juhlat asiakkaiden toivomusten mukaan. Kahvilan puolella saa kotiruokaa, joka on valmistettu alusta alkaen kunnon raaka-aineista. Leipä leivotaan perinteisten reseptien mukaan. Pirttikahvilassa voi myös piipahtaa kahvilla, tarjolla on aina tuoreita kotileivonnaisia. Pirttikahvila on avoinna ympäri vuoden.

Jalavan kauppa ja pirttikahvila

Ari Jalava