[Kuva: Siikajoen taistelun muistopaasi]
Suomen sodan Siikajoen taistelussa kaatuneiden muistopaasi. (Kuva: Aki Karsikas, 2000)

Tällä paikalla käytiin yksi sodan 1808–09 maineikkaimmista taisteluista. Ruotsi-Suomen ja Venäjän välille syttynyt sota oli alkanut suomalaisten nopealla perääntymisellä ilman taistelukosketuksia. Ensimmäiset kahakat joukkojen välillä käytiin Pyhäjoen Yppärissä, mutta varsinainen taistelu syttyi Siikajoella, kun venäläiset osastot saavuttivat Ruotsi-Suomen armeijan perääntyvät osastot ennen Siikajoen ylitystä.

Suomen joukkojen perääntyessä esikuntapäällikkö K. J. Adlercreutz päätti aloittaa viivytystaistelun Siikajoella 18.4.1808. Etuasemaksi valittiin Siikajoen vanhan uoman pohjoisranta. Kaksi pataljoonaa asettui molemmin puolin silloista Raahe–Siikajoki-maantietä. Adlercreutz lähetti Siikajoen pohjoispuolelle perääntyville joukoille sanan palata takaisin ja perustaa pääasema Siikajoen pohjoisrannalle.

Venäläiset hyökkäsivät Kulnevin johdolla etuasemaa vastaan, mutta suomalaiset pitivät tiukasti kiinni asemastaan. Kun venäläiset saivat lisäjoukkoja ja suomalaiset väsyivät, joutuivat suomalaiset perääntymään Siikajoen yli.

[Kuva: Siikajoen taistelun muistomerkki]
Suomen sodan Siikajoen taistelun muistomerkki, jonka on suunnitellut Matti Visanti. Paljastustilaisuus pidettiin vuonna 1934.

Venäläiset joukot yrittivät saartaa suomalaiset Siikajoen suun suunnasta, ja taistelun jatkuessa Adelcreutz havaitsi, että venäläisten keskusta oli heikentynyt. Hän antoi hyökkäyskäskyn, ja pohjoisrannalla oleva tykistöpatteri tuki jalkaväkeä. Kirkonmäen jälkeen vallattiin pappila ja sen lähiseutu. Kerttulan talon luona venäläiset pitivät puoliaan pitkään, mutta heidän täytyi lähteä pakoon.

Suomalaiset ajoivat illalla venäläisiä takaa noin 5 kilometrin päähän kirkonmäeltä. Venäläisiä arvioidaan olleen taistelussa noin 4 000 ja suomalaisia noin 2 000. Molempien osapuolten kokonaistappiot olivat Siikajoen taistelussa noin 200 miestä kaatuneina ja haavoittuneina. Kaatuneita on haudattu tapulirakennuksen viereen.

Siikajoella 18.4.1808 ja Revonlahdella 27.4.1808 saavutettujen voittojen jälkeen sota sai uuden käänteen. Suomalaiset joukot aloittivat hyökkäysvaiheen ja etenivät kesän 1808 aikana syvälle Savoon ja Etelä-Pohjanmaalle.