Sieviläisyyttä etsiessään törmää ensimmäisenä peltoihin. Laajat peltoalueet ovat tunnusomaista sieviläiselle maisemalle. Vastapainona ovat suuret erämaa- ja suoalueet. Esimerkiksi suojeltu Pesäneva tunnetaan joutsenten ikivanhana pesintäalueena. Metsäkauris, metsäpeura, näätä, ahma, majava ja karhu kuuluvat sieviläiseen luontoon.

[Kuva: muttimarkkinat]
Muttimarkkinat 2006. Kuva Paavo Hankonen.

Nykyistä sieviläisyyttä kohtaa runsain mitoin heinäkuussa Muttimarkkinaviikolla. Muttimarkkinat ovat syntyneet paikallisen perinneruuan ympärille. Perinneruoka eli ohrajauhoista veteen keitetty mutti kuvaa hyvin sieviläistä mentaliteettia. Arkisesta, melkein hätäruuasta voisilmällä ja maitotilkalla tehdään juhlaruoka. Muttiohjeita on monenlaisia, niin kuin on keittäjiäkin. Seuraava ohje on peräisin Sievistä sommaan näkköön -kuntahistoriasta.

Lyydia Aution mutti

Yksi kahvikupillinen vettä, kolme kahvikupillista jauhoja. Kun vesi helmeilee, joukkoon pannaan suola ja voi ja sitten jauhot. Jauhojen täytyy antaa höyryyntyä, sitten tökitään kauhanvarrella reikiä, että höyry pääsee läpi. Sitten aletaan sekoittaa. Sitten pannaan kansi päälle ja annetaan kypsyä ykkösellä ommiin nimmiin kunnes se on pehmeää.