Katariina Turunen

Katariina Turusen kuva

Katariina Turunen, ennen Irma Takkinen o.s. Viitanen, syntyi Pulkkilan Koskenrannalla, Niemen Myllyn talossa, josta hänen perheensä muutti Piippolaan. Myöhemmin perheen äiti kuoli ja lapset jäivät orvoiksi. Isän sisko otti Katariinan kasvatiksi. Jo lapsena hän joutui pois rakkaalta kotiseudultaan, Hämeeseen, Humppilaan. Kahdeksantoistavuotiaana Katariina tuli käymään kotonaan Piippolassa ja löysi kohtalonsa. Hän solmi avioliiton. Hän oli miniänä maalaistalossa, ja myöhemmin hänestä tuli Mannilan emäntä.

Hän kasvatti lapsensa ja hakeutui myöhemmin valtion palvelukseen. Hän toimi puhelunvälittäjänä. Automatisoinnin takia hän hakeutui uudelleenkoulutukseen. Näin hänestä tuli vanginvartija. Hän suoritti kirjastonhoitajan lain määräämän pätevyyden. Oulun lääninvankilassa hän toimi mm. kirjastovartijana.

Katariina Turunen on elämänsä aikana toiminut mitä erilaisimmissa luottamustehtävissä. Hän menetti miehensä vuonna 1992. Muutaman vuoden jälkeen hän solmi avioliiton Veikko Turusen kanssa ja muutti Pihtiputaalle. Miehensä kuoltua hän muutti takaisin syntymäseudulleen Pulkkilaan.

Kirjallisuus ja kirjoittaminen ovat aina olleet lähellä Katariinan sydäntä. Luonteeltaan Katariina Turunen on lämmin ja hyväsydäminen ihminen. Elämän myönteisyys ja lähimmäisen rakkaus ovat hänen luonteensa vahvimpia puolia. Kohtalokkaan ja monivaiheisen elämän antama viisaus tulee esille hänen teoksistaan . Myös katoamattomat periaatteet ovat Katariina Turuselle tärkeitä.

Nimellä Irma Takkinen

Romaanit

• Myllärin tyttö, 1995
  • Katariina, 1996
  • Katariinan uudet tehtävät, 1996
  • Katariina ja Heikki, 1996
  • Katariinan päiväkirja, 1997

Runot

• Valon portaat, 1993
  • Taivas tietää kaiken, 1995

Nimellä Katariina Turunen

Romaanit

• Tervaspuun taika, 1997
  • Kaikuvien askelten aika, 1998
  • Rakkauden ruoska, 1999
  • Juuria etsimässä, 2000
  • Medaljonki, 2000
  • Kehtouni, 2002
  • Suruperhonen 111, 2003
  • Laakko Kaisan elämä, 2005

Muut teokset

• Suomi rajamaana, 2000
teksti: Ari Kivikangas

Raili Niilekselä

[Kuva: Raili Niilekselä]

Raili Kyllikki Niilekselä (o.s. Riikola) on syntynyt Rantsilassa 23.7.1944, käynyt peruskoulutuksen Pulkkilassa, opiskellut Kajaanissa merkonomiksi ja toiminut sitten myyntiassistenttina.

[Kuva: Raili Niilekselä Impi-Unelman roolissa]

Raili Niilekselä on harrastanut kirjoittamista siitä lähtien, kun hän oppi kirjoittamaan. Aktiivisin jakso kirjoittamisessa ajoittuu vuosille 1985–1995, jolta ajalta on kokoelma Kohtalon lahja – elämä. Kokoelmaa ei ole vielä julkaistu. Maaseudun sivistysliiton julkaisemassa antologiassa (v. 1988) on Niilekselän runo ”Pääskyjen sadetanssi”. Monet runot hän on tehnyt tilaustyönä erilaisiin oman paikkakunnan ja lähikuntien juhlatilaisuuksiin.

Niilekselä on harrastanut myös teatteria, mikä on innoittanut häntä kirjoittamaan sketsejä roolihahmolle nimeltä Impi-Unelma. Näitä sketsejä hän on esittänyt vuosien ajan ja esittää edelleen tilauksesta.