Ylivieskan kotiseutuyhdistys teki toukokuisena keskiviikkoiltana luontoretken Joonaalan metsäalueelle. Retken tarkoituksena oli etsiä metsään kuolleiden Leonard Perkkiön ja Mikko Luokkalan muistomerkit. Retken oppaana toimi Väinö Haapakoski, jolle alueen metsät ovat tulleet tutuiksi työn puolesta. Meitä, kotiseudun historiasta kiinnostuneita, osallistui retkelle parikymmentä.

Jo kohta unohduksiin jäämässä ollut tieto kertoo, että Ylivieskan kaupungin keskustasta etelään päin olevilla metsäalueilla on menneinä aikoina sattunut neljä erillistä kuolemantapausta, joissa neljä miestä kohtasi kuolemansa yksin sydänmailla.

Leonard Perkkiön kuolinpaikka on lähimpänä Ylivieskan keskustaa. Paikka sijaitsee Joonaalan polun varressa. Leonard Perkkiö oli metsästämässä ja kuoli metsästystoverinsa aseesta lähteneeseen harhalaukaukseen elokuussa 1913.
Mikko Luokkala menehtyi Kulolassa noin seitsemän kilometriä Ylivieskasta. Eräänä marraskuisena iltana vuonna 1923 hän oli ollut menossa talvitietä Sieviin. Ilmeisesti hän eksyi tuiskun umpeen pyryttämältä tieltä, harhaili metsässä ja koki paleltumiskuoleman.
Eliel Visurin kuolema sattui syyskuussa vuonna 1941. Visuri asui Pyörreperällä. Hän oli lähtenyt hakeman polttopuita, mutta eksyi ja harhaili kilometrin päähän kotoaan, kunnes uupui.
Matti Hackspikin kuolinpaikka on Juurakkonevalla. Hänen kuolintapauksensa on vanhin ja on sattunut 1800-luvun puolella, tarkka kuolinvuosi ei ole tiedossa. On kerrottu, että hän oli lähtenyt noutamaan kelkalla heiniä nevalta, mutta eksyi lumituiskussa ja paleltui kuoliaaksi.

Metsään kuolleiden miesten kuolinpaikoille on pystytetty muistokivet. Hankkeen puuhamiehinä olivat Olavi Huhtakangas, Kalervo Haapaniemi ja Arvo Ojala, jotka kotiseutuyhdistyksen avulla hankkivat muistokivat ja niiden kaiverrukset.

Kotiseutuyhdistyksen tarkoituksena on etsiä metsästä myös Eliel Visurin ja Matti Hackspikin muistokivet. Tavoitteena on kirjata kaikkien muistokivien paikkakoordinaatit ylös ennen kuin metsä kätkee lopullisesti muiston näistä metsään menehtyneistä miehistä.

Muistokivi Luokkala MikkoMuistokivi Perkkiö Leonard

Kalajokilaakso 26.5.2016