Taivalkosken museon kokoelmiin kuuluu Elina Parviaisen kunnalle lahjoittama rahakokoelma. Rahat ovat 1800-luvun puolivälin paikkeilta 1900-luvun puoliväliin saakka. Porvoon valtiopäivillä 1809 esitettiin Suomen rahaksi ruplaa, ja valtiovarainvaliokunta esitti myös suunnitelman omasta metallirahasta. Rahakokoelmaan kuuluu venäläisiä ruplan seteleitä ja suomalaisia kolikoita.

Rahojen ulkomuoto- ja lähdetiedot ovat Tuukka Talvion kirjasta Suomen rahat, 2. laajennettu painos.

Kolikot

[Kuva: 1 penni, kuparia 1898]
1 penni vuodelta 1898, kuparia. Etupuolella hallitsijan nimikirjain Nikolai II (er. 1917). Nimikirjaimen yläpuolella keisarin kruunu. Takapuolella arvo ja vuosiluku.
[Kuva: 5 penniä, kuparia 1863]
5 penniä vuodelta 1865, kuparia. Etupuolella hallitsijan nimikirjain Aleksanteri II (1881). Takapuolella arvo ja vuosiluku.
[Kuva: 5 penniä, kuparia 1918]
5 penniä vuodelta 1918, kuparia. Etupuolella Suomen Leijonavaakuna. Takapuolella arvo ja heraldista ruusua.
[Kuva: 5 penniä, ”reikäraha” 1941]
”Reikäraha” vuodelta 1941, kuparia. Etupuolella kuviona on yhteensolmitut kuusenoksat ja heraldinen ruusu. Takapuolella arvo ja kaksi heraldista ruusua.
[Kuva: 10 penniä, kuparia 1865]
10 penniä vuodelta 1865, kuparia. Nimikirjain etusivulla tarkoittaa Aleksanteri II:sta (k. 1881). Nimikirjaimen yläpuolella keisarin kruunu ja ympärillä koristenauha. Takapuolella arvo ja vuosiluku sekä ympärillä tammenlehväseppele.
[10 penniä, kuparia 1919]
10 penniä vuodelta 1919, kuparia. Etupuolella Suomen leijonavaakuna. Takapuolella arvo ja kolme heraldista ruusua.
[Kuva: ”reikäraha”, 10 penniä 1941]
”Reikäraha” 10 penniä, kuparia vuodelta 1941. Kolikossa samanlainen kuviointi kuin 5 pennin reikärahassa. Sota-ajan rahat lyötiin kuparista tai raudasta. Kun elettiin sota-aikaa, arveltiin että reikä kolikon keskellä johtui säästösyistä, mutta tämä ei suinkaan ollut syy, vaan haluttiin erottaa rahat samankokoisista 25- ja 50-pennisestä.
[Kuva: 25 penniä, hopeaa 1866]
25 penniä vuodelta 1866, hopeaa. Etusivulla valtakunnanvaakuna, jonka sisällä Suomen leijonavaakuna. Takasivulla arvo ja vuosiluku.
[Kuva: 25 penniä, kuparia 1940]
Sota-ajan 25 penniä vuodelta 1940, kuparia.
[Kuva: 50 penniä, hopeaa 1865]
50 penniä vuodelta 1865, hopeaa. Etusivulla valtakunnanvaakuna, vaakunan keskellä Suomen leijonavaakuna. Takasivulla arvo ja vuosiluku, ympärillä tammenlehväseppele.
[Kuva: 50 penniä, kuparia 1943]
Sota-ajan 50 penniä vuodelta 1943, kuparia.
[1 markka, hopeaa 1865]
Markka vuodelta 1865, hopeaa. Etusivulla valtakunnanvaakuna, kaksipäinen kotka, jonka rintakilvessä on suuriruhtinaankruunulla kruunattu Suomen leijonavaakuna. Kilpeä ympäröi Venäjän korkeimman ritarikunnan, Pyhän Andreaksen ketju. Takasivulla on arvomerkintä ja vuosiluku, jota ympäröi tammenlehväseppele. Kehäkirjoituksessa etusivulla on ilmoitettu hienopaino.
[Kuva: 1 markka, hopeaa 1915]
1 markka vuodelta 1915, hopeaa. Vaakunan muotoilu on hieman erilainen kuin vuoden 1865 markassa, kirjaintyyppi on sirompi kuin vanhassa markassa.
[Kuva: 1 markka, kuparia 1942]
Markka vuodelta 1942, kuparia. Etusivulla Suomen leijonavaakuna ja takasivulla arvo ja ja kaksi kuusenoksaa.
[Kuva: 1 markka, kuparinikkeliä 1924]
Markka vuodelta 1924, kuparinikkeliä. Etusivulla Suomen leijonavaakuna ja takasivulla arvo ja kaksi kuusenoksaa.
[Kuva: 2 markkaa, hopeaa 1865]
2 markkaa vuodelta 1865, hopeaa. Etusivulla on valtakunnanvaakuna, kaksipäinen kotka, jonka rintakilvessä on suuriruhtinaankruunulla varustettu Suomen leijonavaakuna. Kilpeä ympäröi Venäjän korkeimman ritarikunnan, Pyhän Andreaksen ketju. Takasivulla arvomerkintä ja vuosiluku, jota ympäröi tammenlehväseppele. Kehäkirjoituksessa etusivulla on ilmoitettu hienopaino.
[Kuva: 5 markkaa, alumiinipronssia 1929]
5 markkaa vuodelta 1929, alumiinipronssia. Etusivulla Suomen leijonavaakuna ja havunoksat. Havunoksa toistuu myös takasivulla. Kehäkirjoituksena lukee Suomen tasavalta ja rahan keskellä arvo.
[Kuva: 10 markkaa, kultaa 1889]
10 markan kolikko vuodelta 1889, kultaa. Etusivulla on valtakunnanvaakuna ja takasivulla arvo sekä vuosiluku. Kehäkirjoituksena on pitoisuus.
[Kuva: 10 markkaa, alumiinipronssia 1929]
10 markan kolikko vuodelta 1929, alumiinipronssia. Etusivulla Suomen leijonavaakuna ja havunoksat. Takasivulla arvo ja havunoksat.
[Kuva: 20 markkaa, alumiinipronssia 1939]
20 markan kolikko vuodelta 1939, alumiinipronssia. Kuviointi samanlainen kuin 10 markan kolikossa.