Yhteystiedot ja aukioloajat: museot.fi
Ryhmävierailut sopimuksen perusteella

Pyhäkosken voimalaitosrakennuksessa sijaitsevaan sähkörakentamisen museoon on koottu historiaa Oulujoen voimalaitosrakentamisesta 1940–1960-luvuilta.

Sähkömuseo perustettiin vuonna 1991. Silloinen voimalaitospäällikkö halusi säilyttää sähkön tuottamiseen ja voimalaitostyöhön liittyvää esineistöä jälkipolville. Oulujoen voimalaitoksista koottiin erinäisiä teknisiä laitteita, kalusteita ja valokuvia, joista koottiin näyttely. Kokoelman avaaminen oli myös osa Fortumin edeltäjän Oulujoki Oy:n viettämiä 50-vuotisjuhlia.

Pyhäkosken sähkömuseo on auki pyynnöstä ryhmille. Jatkuva aukiolo ei ole mahdollista, sillä museo sijaitsee voimalaitosrakennuksessa. Tuotantolaitosta ei voi pitää avoinna yleisölle, ja voimalaitoksessa turvallisuusasiat on otettava tarkasti huomioon.

Sähkömuseossa on esillä runsaasti teknisiä laitteita voimalaitosten rakentamisajalta nykypäiviin. Museossa on muun muassa kaksi vanhaa sukelluspukua, joita tarvittiin esimerkiksi patoluukkujen tiiviyden tarkistamisessa. Nähtävillä on lisäksi entisajan konttoritarvikkeita kirjoituskoneista huonekaluihin. Pyhäkosken sähkömuseossa on myös arvokas valokuva-arkisto, joka sisältää kuvia paitsi voimalaitosten rakennustyömailta, myös Oulujoesta ennen sen valjastamista. Rakentamisen historiaan perehdyttävät myös videoidut dokumenttielokuvat.

Oulujoki Oy:ssä oli 1940-luvulla voimalaitosrakentamisen aikaan yhteensä lähes 3 000 työntekijää. Yhtiö piti tapanaan järjestää työntekijöilleen vapaa-ajan toimintaa, ja voimalaitosyhteisössä harrastettiin muun muassa urheilua, erilaista kerhotoimintaa, musiikkia, teatteria ja jopa balettia. Sähkömuseon yhdessä huoneessa onkin esillä työntekijöiden vapaa-ajantoimintojen esineistöä, kuten vanhoja urheiluvälineitä ja soittopelejä sekä kodin elektroniikkaa.

• Mäkinen, Päivi: Voima jymisee sähkömuseossa. Kaleva 18.5.2004, s. 26.
  • Ervasti, Antti: Leppiniemen ainutlaatuisessa yhdyskunnassa kulttuuri kukoisti. Pohjolan Työ 28.9.1999, s. 8–9.
  • Riekki, Jari: Pyhäkosken sähkömuseo esittelee tekniikan kehitystä ja paikallishistoriaa. Tervareitti 9.8.2005, s. 4.
  • Muhos, vapaa-aikapalvelut: museot [http://www.muhos.fi/vapaa-aikapalvelut/museot (toimimaton linkki)].