Osoite: Pyhäjärven kirkonkylä, 86800 Pyhäsalmi (Makasiininmäellä vanhan hautausmaan vieressä)
Yhteystiedot ja aukioloajat, ks. museot.fi

Tihunti-jyväpuoti, lainajyvämakasiini

[Valokuva museorakennuksesta]

Pyhäjärven Kotiseutumuseo on Pyhäjoen pitäjän yläosan viljamakasiinissa, joka valmistui vuonna 1866 Pyhäjärven ja Kärsämäen yhteiseksi viljavarastoksi. Sen ulkomitat ovat pituus 15 m, leveys 10 m ja laarien korkeus 6 m, ja se on kirkon jälkeen seudun suurin puurakennus. Makasiinin lattia on kolmikerroksinen: lankkua, tiiltä ja lankkua. Seinä on kaksinkertainen. Ulkoseinän ja viljavaraston laarien seinien välissä on puolen metrin tyhjä tila viljavarkaitten varalta.

Hätäapua

Viljaa varastoitiin makasiiniin hyvinä vuosina katovuosien varalle hätäapu- ja siemenviljavarastoiksi. Makasiinin jyvät pelastivat monet pyhäjärviset perheet nälkäkuolemalta viimeksi vuonna 1918, kun saatiin jauhoja hätäleipään petun jatkeeksi. Velka korkoineen maksettiin jyvinä.

Laarit

Pyhäjärven makasiinissa on neljä laaria, joista kaksi on rukiille ja kaksi ohralle, kaksi syömäviljalle, kaksi siemenviljalle. Viljan määrä todettiin viljakerroksen paksuudesta laarien seinissä olevista mitta-asteikoista. Laareihin pääsi vain ylhäältä tikkaita pitkin; käytävälle päin olivat säkitysluukut, joista jyvät valuivat omalla painollaan.

Museo

Pyhäjärvi-seuran ensimmäisten Ollinpäivien aikaan 1.8.1948 oli vanhojen esineitten näyttely Niemen aitassa Tikkalanniemessä. Se sai suuren suosion, ja siitä heräsi ajatus kotiseutumuseosta. Oma museo saatiin, kun Pyhäjärvi-seura osti kunnalta tämän viljamakasiinin vuonna 1959.

Esineet

Esineet ovat esillä eteisessä, neljässä laarissa, joihin on museota varten avattu ovet ja makasiinin yläkerrassa, jonne jyvät kannettiin selässä säkeissä punnittaviksi. Makasiinin esineet on kerätty suurimmaksi osaksi 50- ja 60-luvuilla, nykyisten koululaisten isovanhempien aikaan. Esineet ovat esillä samalla tavoin kuin museon perustamisen aikaan. Pyhäjärvi-seuran perustajat, sodasta palanneet rintamamiehet, keräsivät esineitä, jotka olivat olleet käytössä 50 vuotta aikaisemmin heidän isovanhempiensa aikaan. Melkein kaikki tavarat tehtiin 100 vuotta sitten kotona itse; kaupasta ei välttämättä tarvinnut ostaa muuta kuin suolaa. Raskaat työt tehtiin silloin ihmisvoimin tai hevosilla. Ihmiset liikkuivat jalan, veneellä, hiihtäen ja hevosella.

Eteinen

Makasiinin ovesta tullaan kapeaan ja korkeaan eteishalliin, jonka perältä johtavat portaat yläkertaan. Eteisessä on Pyhäjärven uittoa palvellut vorokki ja vanha kirkkovene sekä kaksi kassakaappia.

[Piirroskuva voipytystä]

Maitotalous ja kodinhoito

Ulko-oven oikealla puolella ensimmäisessä laarissa on maitotalouden tavaroita: kermannostatusastioita, piimäleilejä ja kirnuja, joita tarvittiin kerman ja piimän käsittelyyn sekä voin valmistukseen, sekä vanhaan kotitalouteen kuuluvia esineitä.

Miesten työkalut

Takimmaisessa laarissa oikealla on rakennusmiesten, puusepän, nahkurin, suutarin ja valurin työvälineitä. Valurin työvälineet, valumallit ja valumuottien kehikot olivat Haapapuron valurin Heikki Laurikkalan omaisuutta. Pyhäjärven kirkossa on kaksi hänen nimeään kantavaa kattokruunua, joiden valukehikot ovat museossa.

[Piirroskuva parkkuuraudasta]

Eränkäynti ja konttorikoneet

[Piirros: teerenkuvat]

Eteisen vasemmalla puolella ensimmäisessä laarissa on metsästys- ja kalastusvälineitä: teerenkuvat, ansoja ja katajanoksasta vuoltuja mateenkoukkuja ja suksia. Samassa tilassa on kirjoituskoneita, radioita, gramofoni sekä äskettäin käytöstä museoon joutaneita konttorikoneita.

Tuvan kalustoa

Perimmäisessä laarissa vasemmalla puolen esitellään talonpoikaisen tuvan sisustusta, huonekaluja ja esineitä – yksipuinen pöytä 1850-luvulta, penkkejä, ruokailuvälineitä ja kangaspuut – sekä pula-ajan vaatetusta.

[Piirroskuva sirpistä]

Maanviljelyskalustoa

Yläkerrassa portaiden oikealla puolella on vanhoja puurakenteisia auroja, karheja ja muita hevostyökaluja. Laarien kaatoritilöillä on viljan mittaamiseen käytettyjä puisia mitta-astioita, kappoja. Portaiden oikealla puolella on pöydillä monenlaista pientä tavaraa, mm. Pirusveljesten, kuuluisien metsärosvojen, kätköstä löytyneet vilja-aitan tiirikat. Maantien puoleisella seinällä on matka-arkkuja ja Vesikosken ruukin isännän, patruuna Sjöbergin omistamia huonekaluja.