[Kuva: Juusonkartanon pienoismalli]

Juusonkartanoksi nimitetty rakennusryhmä sijaitsi Oulun tien varressa. Pihapiiriin kuului 16 eri-ikäistä rakennusta. Ensimmäiset niistä valmistuivat 1840-luvulla ja viimeiset 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Uutta rakennettiin kulloisenkin tarpeen mukaan. Vasta 1920-luvulla nousi harmaiden hirsirakennusten joukkoon lautarakenteinen asuinrakennus.

Pihapiirin rakentamisen aloitti Josef (Juuso) Jaakopinpoika Kallunki (s. 1820). Tällä paikalla hän asui vaimonsa Sofian ja 11 lapsensa kanssa. Osan lapsista jäädessä kotitantereille rakennettiin lisätilaa tarpeen vaatiessa.

Tämä ainutlaatuinen kokonaisuus tuhoutui syksyllä 1944, kun saksalaiset polttivat Kuusamon kirkonkylän.

Muistikuvien ja valokuvien avulla rakensi Kalle Karvonen pienoismallin tästä pihapiiristä. Hänen isoäitinsä Liisa Leena (s. 1845) oli Juuso Kallungin vanhin tytär, joten pienoismallin tekijän sukujuuret ovat tässä pihapiirissä.