Osoite: Porkkatie 4, 93600 Kuusamo
Yhteystiedot ja aukioloajat, ks. Kuusamon kaupungin sivusto

Kuusamon lastensairaala

[Kuva: Porkkatörmä]

Suomen Punaisen Ristin Oulun piirihallitus osti Kuusamon seurakunnalta tontin Torankijärven rannalta lastensairaalaa varten v. 1940. Lastensairaalan tarve oli suuri, sillä alle yksivuotiaista lapsista menehtyi Kuusamossa 36,2 %. Tämä poikkesi huomattavasti läänin keskiarvosta, joka oli 14,2 %.

Lastensairaalan piirustukset tilattiin helsinkiläiseltä arkkitehdilta Yrjö A. Waskiselta. Rakennussopimus allekirjoitettiin 8.4.1941. Ruotsista saatiin lahjoituksena rakennustarvikkeita ja puutavarayhtiöiltä rahalahjoituksia. Kuusamon kunta ja Vapaan huollon Oulun läänintoimikunta tukivat myös hanketta. Suomalaisilta ja saksalaisilta joukko-osastoilta saatiin myös avustuksia. Rakennustyöt edistyivät hitaasti, koska jatkosota oli edelleen käynnissä. Lastensairaala valmistui kuitenkin keväällä 1944.

Sodan aikana valmistuneen lastensairaalan toiminta jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä pakenevat saksalaiset tuhosivat rakennuksen osittain syksyllä 1944. Jäljelle jäivät kantavat seinät.

Sairaalan jälleenrakennus aloitettiin välittömästi. Kunnostettuun lastensairaalaan sijoitettiin Kuusamon aluesairaala uuden aluesairaalan valmistumiseen saakka.

Kuusamo, Pudasjärvi ja Taivalkoski muodostivat v. 1950 kuntaliiton, joka ylläpiti 40-paikkaista lastenkotia. Se aloitti toiminnan syksyllä 1950.

Rakennus oli lastenkotina v. 1974 saakka, jolloin se siirtyi Kuusamon kunnan omistukseen. Kunta sijoitti vapautuneisiin tiloihin päiväkodin. Tässä tarkoituksessa rakennus oli kevääseen 1985 saakka, jolloin se jäi tyhjilleen.

Vapautuneisiin tiloihin sijoitettiin syksyllä 1985 museon varasto ja muut huoltotilat. Ensimmäinen kerros kunnostettiin kiertävän päiväkodin käyttöön.

Nykyisin rakennuksen yläkerrassa on pysyväisnäyttelyt: Aukusti Tuhkan valokuvia, Juusonkartanon pienoismalli, Kuusamon kirkonkylän pienoismalli, kirkkojen pienoismallit, seurakunnan kirkkotekstiilit, Koillismaan naisen ja miehen kansallispuvut ja Juhani Kinnusen valokuvia. Alakerrassa on vaihtuvia näyttelyitä. Rakennus toimii myös museoesineiden varastona.

• Suomen Punainen Risti. N:o 5–6, 1944
  • Kuusamon kunta, kulttuuritoimisto 1986, Pentti Nousiainen