Suomen ainoa körttimuseo

Päivitys: körttimuseo on lakkautettu vuonna 2013. Osa aineistosta on siirretty Puuhkalan museoon ja osa Oulun maakuntamuseoon. Museossa olleet kirjat on siirretty kirjastoon, jossa ne tullaan säilyttämään yhtenäisenä kokoelmana Juhon kirjastona; muuta aineistoa on siirretty kaupungintalolla olevaan kotiseutuarkistoon.

[Jaakolan talon ulkokuva]Ylivieskan keskustassa sijaitsevassa Jaakolan talossa toimii Suomen ainoa körttimuseo. Museon esineistö kertoo talon vaiheikkaasta menneisyydestä, joka liittyy useisiin Ylivieskan historian merkkitapahtumiin sekä herännäisyyden historiaan.

Talon yläkerrassa sijaitsevassa museossa on esillä kaikkiaan yli 1 000 esinettä. Joukossa on myös harvinaisuuksia. Esillä olevan 200:n etupäässä hengellisen julkaisun joukossa on peltikantinen virsikirja vuodelta 1889 sekä maailman pienin Raamattu. Museossa voi tutustua myös körttipukuihin, erilaisiin kotitalousvälineisiin ja työkaluihin sekä talossa toimineen nimismiehen konttorin tarpeistoon.

Vuodesta 1988 lähtien talo on toiminut Herättäjä-yhdistyksen Keski-Pohjanmaan toimipisteenä, jonka yhteydessä on alueellisen herännäisyyttä kuvaavan kirjallisuuden käsikirjasto.

Lottapuku ja poliisin virka-asu Hevostarvikkeita Körttipuku
Museon esineistöä Venäläisen santarmin ja suomalaisen upseerin asepuvut Maatalousesineistöä Nimismiehen toimiston tarpeistoa