Ulkokuva Hannulan museostaOsoite: Jatkolantie 5, 85200 Alavieska
Tiedustelut: Kirsi Kääntä, puh. 041 7701 845

Viivi ja Väinö Hannulan entinen kotitalo toimii nykyisin kotiseutumuseona. Tilan pihapiiriin kuuluu asuinrakennus, hirsirunkoinen navetta, betonirakenteinen navetta sekä punamullattu, hirsinen, kaksikerroksinen aitta. Talo on rakennettu 1930-luvulla.

Asuinrakennuksen alakerrassa on tupa, keittiö ja kamari. Niissä on runsaasti esillä Viiville ja Väinölle kuulunutta esineistöä sekä käsitöitä. Väinön harrastuksiin kuului kupariesineiden valmistus. Viivi puolestaan teki itse muun muassa kaikki talon matot ja suuren osan tekstiileistä.

Viivi oli innokas puutarhanviljelijä. Puutarhassa on vielä nykyisinkin jäänteitä omenapuista, suvi- ja juhannusruusuista, raparpereista, lehtikuusista, liljoista ja kurjenmiekoista. Kotiseutumuseon talkooväki on ”pelastanut” kasveja penkkiin kasvamaan ja voimistumaan. Tulevaisuudessa toivottavasti näemme puutarhan entisessä loistossaan!

Yläkerran tiloissa on ullakon lisäksi kesäkamari. Piha-aitan yläkerrassa on esillä maitotalousesineitä ja alakerrassa Väinön esineistöä. Vanhassa navetassa on esillä Alavieskan meijerin kalustoa

Hannulan Kotiseutumuseon toimintaa ja tapahtumia

• Alavieska-viikolla heinäkuussa ohjelmassa mm. lastenpäivä, avoimet ovet
  • kesäkahvila Viivi
  • musiikkiesityksiä
  • lausuntaa
  • vaihtuvia näyttelyitä
  • Viivin perennanvaihtopäivät keväällä
  • maalaismarkkinat syksyllä
  • joulumyyjäiset
  • perhospuutarha

Hannulan museon taustaa

Hannulat lahjoittivat testamentillaan talon, maat ja metsät Alavieskan kunnalle vuonna 1976. Heillä ei ollut perillisiä, sillä Viivin ja Väinön ottotyttö kuoli vuonna 1959. Hannuloiden toive oli, että Ketolan tilan kotipalsta asuin- ja ulkorakennuksineen säilytettäisiin ja että siitä muodostettaisiin joko kotiseutumuseo tai aluetta käytettäisiin kuntalaisten virkistysalueena.

Testamentti sai lainvoiman vuonna 1990, minkä jälkeen talo toimi kotiseututalona Alavieskan kunnan sivutoimisten kulttuuriasioiden hoitajien johdolla. Myöhemmin Alavieskan kunta vuokrasi talon Alavieskan työttömille. Vuonna 2004 kunta laittoi talon myyntiin, koska rakennuksella ei ollut enää käyttöä. Kuntalaisten keskuudessa virisi kotiseutuhenki, kerättiin adressi ja vastustettiin talon myyntiä. Tästä kotiseutuhengestä syntyi Hannulan Kotiseutumuseo -yhdistys. Yhdistys vuokrasi talon pihapiireineen Alavieskan kunnalta ja teki siihen muun muassa talkoilla keittiöremontin. Nykyään Alavieskan kunta maksaa yhdistykselle Hannulan kotiseutumuseon hoidosta sekä pappilan museon esineiden siirrosta Hannulan kotiseutumuseoon. Sivistyslautakunta on kokouksessaan päättänyt keskittää Alavieskan museotoiminnan Hannulan kotiseutumuseolle.

[Viivi ja Väinö Hannulan valokuva]
Väinö ja Viivi Hannula heinäkuussa 1978.