[Kuva korsusta]

Haapajärvellä toimi jatkosodan aikana 1941–44 Jalkaväkikoulutuskeskus 13, jonka harjoitusmaastoa nykyinen kotiseutumuseon alue on. Vuonna 1986 haapajärviset veteraanit rakensivat rintamakorsun vanhojen juoksuhautojen yhteyteen.

Korsuhanke sai alkunsa talvisodan veteraanien Väinö Siltaniemen ja Antti Syrjäniemen keskustelusta 1985, jolloin Perhoon oli valmistunut veljeskorsu. Haapajärvi-Seura ry hankki käytettyjä painekyllästettyjä sähköpylväitä, joista korsu talkootyönä rakennettiin keväällä 1986. Puutavara saatiin lahjoituksina. Innokkaimpia rakentajia olivat talvisodan PPP 7:n (Polkupyöräpataljoona 7:n) veteraanit. Eri kylien veteraanit vuorottelivat työssä. Haapajärvi-Seura ry:n puolesta työtä valvoi toimittaja Pasi Jaakonaho, joka kuvasi rakennustyön videolle.

Korsun avajaisia vietettiin Haapajärvi-viikon avaukseksi 7.7.1986 ennen museoseuroja. Luovutuspuheen piti PPP 7:n kenttäpappi, rovasti Vilho O. J. Lauriala.

Vuonna 1994 korsu kunnostettiin ja varustettiin vesikatolla sekä yhdyshautaa tuettiin. Samana vuonna museorakennukset sähköistettiin, jolloin korsuunkin saatiin valo esittelyä varten.