[Kuvassa uittokalustoa]
Uittokalustoa: Uitossa käytetyn ”vorokin” eli tukkikelun on omistanut Santaholma Oy, joka kuljetti suuret määrät puuta uittamalla Kalajoelle jalostettavaksi.

Kämppä on Metsähallituksen 1950-luvun alussa rakennuttama, ja se siirrettiin museoalueelle vuonna 1980 Pyhäjärven Lohvanperältä. Kämppiä oli Haapajärvellä käytössä kymmenkunta, joista useimmat olivat paljon suurempia kuin tämä.

Miesten kämppä on sisustettu siihen kuuluvalla kalustolla. Kerrossänkyjä kämpässä oli niin paljon kuin tilat sallivat. Rakennus lämmitettiin puukamiinalla. Kämpästä johtaa luukku keittiöön, jossa kämppäemäntä asui ja valmisti miehille ruoka-annokset. Myynti tapahtui ”elämänluukun” kautta kämpän puolelle.

Uitto- ja metsätyövälineet on sijoitettu ”terävän pään” eli työnjohtajan huoneeseen. Pääosa työvälineistä on Metsähallituksen varastoista. Pyrkimyksenä on ollut kerätä näytteille kaikki miesten hakkuussa ja metsänviljelyksessä käyttämät työvälineet ennen moottorisahaa, joka tuli yleisesti käyttöön vuodesta 1955 alkaen. Kahden miehen justeerit, pukkurit, pokasaha ja kaarisaha ovat moottorisahan edeltäjät. Kirves hakkuutyössä ja vesuri perkuutyössä ovat käyneet tarpeettomiksi, samoin ”vuoluraudat” ja petkeleet puun kuorimisessa. Leimakirveitä ja mittausvälineitä on kokoelmassa usealta yhtiöltä.