[Kuva: kotiseutumuseon luhtiaitta]
Kotiseutumuseon luhtiaitta kelloineen.
Osoite: Paltaaninkatu 22 (Ouluntien varrella)
Yhteystiedot ja aukioloajat, ks. Haapajärvi-Seuran sivusto

Museoalueella olevat rakennukset on siirretty paikalle eri puolilta Haapajärveä. Niistä vanhin, luhtiaitta, on vuodelta 1755. Esineistä vanhimmat ovat esikeraamiselta ajalta.

Haapajärvi-viikot

Kesäisin heinäkuussa Haapajärvi-viikolla järjestetään monipuolista ohjelmaa museoseuroista alkaen sekä vanhan ajan työnäytöksiä museoalueella. Kesällä 2001 vierailija saattoi seurata saippuan keittämistä (soopan kokkina oli Jorma Savimäki), villojen karstausta, pellava- ja villalangan kehräystä rukilla, villasukkien kutomista, paju- ja pihlajaluokkien painamista vanhaan malliin ja saunavastan tekoa. Esiteltiin emäntien tarvitsemia patasuteja ja muita varputöitä, hierimiä ja vihtapantoja, viikateniittoa, savottamiesten elämää metsäkämpällä dramatisoiden, kirvesvarren tekoa ja metsätyövälineiden huoltoa. Tilaisuudessa esiteltiin myös moottorisahakauden uranuurtajiin kuuluva amerikkalainen hammasteräinen sahamalli.

[Kuva: kehruussa Aili Kontro ja Saara Leipälä][Kuva: Erkki Kärkkäinen haastattelee Saara Leipälää]
Esiintyjien asusteet olivat vuosikymmenien takaa. Kuvissa villaa kehräämässä Eeva Korpi ja pellavaa kehräämässä Saara Leipälä, jota konttiselkäinen perinnekulttuuritoimikunnan puheenjohtaja Erkki Kärkkäinen haastattelee.
[Kuva: keissit, kipakko ja sahrat]
Kuvassa hevosen vetämät kiesit eli ”keissit”, yhden hengen ajelureki eli ”kipakko”, jota käytettiin varsahevosen kouluttamiseen, isännän retkillä sekä kilpa-ajorekenä. Sitten peruna-aura eli ”sahrat” ja viimeisenä ketoaura.
[Kuva: piiritanssit aitan edessä][Kuva: piiritanssit Ruuskan tuvan edessä]
Anja Tiiton johdolla eläkeliittolaisten esittämistä piiritansseista kuvat otettu Ruuskan tuvan edessä, toisessa kuvassa näkyy myös luhtiaitta.