[Kuva muistomerkistä]
  • Kuusamo, keskusta
  • suunnittelija arkkitehti Seppo Koutaniemi
  • graniitti, monzoniitti

Muistomerkki sijaitsee Kirkkotien varressa lähellä seurakuntataloa. Sen on suunnitellut arkkitehti Seppo Koutaniemi. Se paljastettiin syyskuussa 1994 tasan 50 vuotta viimeiseen evakkoon lähdöstä. Veistokseen on käytetty multaa, punaista ja vihreää graniittia sekä monzoniittiä.

Kuusamolaiset joutuivat viime sotien aikana lähtemään kaksi kertaa evakkoon. Joulukuussa 1939 talvisodan alettua kuusamolaisten evakkomatka suuntatui pääasiassa Pudasjärvelle, Iihin ym. sen naapurikuntiin. Takaisin suurin osa kuusamolaisista pääsi kesään 1940 mennessä; poikkeuksena olivat luovutetun alueen ja poltettujen rajakylien asukkaat.

Jatkosodan päätyttyä syyskuussa 1944 kuusamolaisten evakkomatka suuntautui Oulaisiin, Rantsilaan ym. Oulun eteläpuolisiin kuntiin. Keväästä 1945 lähtien palaavat asukkaat löysivät lähes tuhotun Kuusamon. Alkoi jälleenrakennuksen aika.