[Kuva muistomerkistä]
  • Kuusamo, keskusta
  • suunnittelija arkkitehti Seppo Koutaniemi
  • sementti

Muistomerkki sijaitsee matkailukeskus Karhuntassun piha-alueella. Sementtirunkoon on sijoitettu kolme pronssilaattaa sekä makuuasennossa oleva Salpa-linjan kivi. Arkkitehti Seppo Koutaniemen suunnittelema talvisodan ja jatkosodan taistelijoiden muistomerkki paljastettiin III Armeijakunnan veteraanijuhlan yhteydessä vuonna 1989.

Kuusamon miesten tie taisteluihin kulki muistomerkin vieritse. Talvisotaan syksyllä 1939 lähdettiin kohti Suomussalmea, jossa Koillismaan miesten sissitoiminta sitoi vihollisjoukkoja ja esti niiden etenemisen. Jatkosotaan lähdettiin kesäkuussa 1941 kohti Kiestinkiä. Kesän ja syksyn kuluessa käytiin raskaita taisteluja ja päästiin 40 km:n päähän Louhesta, jonne rintama jähmettyi.

III AK:n taistelut vaativat raskaat uhrit. Haavoittuneet ja kaatuneet pyrittiin aina tuomaan pois taistelualueelta, mutta Kiestingin–Louhen suunnalle jouduttiin elo–syyskuussa 1941 jättämään lähes sata kaatunutta. Näiden Kiestingin mottiin jääneiden varsinaisilla hautapaikoilla ei ole muistomerkkiä.

Laattojen tekstit

1. ”Tästä lähtivät Kuusamon miehet talvisotaan 1939–1940”