[Kuva muistomerkistä]
  • Kuusamo, keskusta, kaupungintalon piha
  • suunnittelija professori Terho Sakki
  • pronssi, graniitti

Kuusamon jälleenrakentamisen kunniaksi pystytetty graniittialustalla oleva pronssiveistos sijaitsee kaupungintalon edessä. Muistomerkin on suunnitellut professori Terho Sakki, ja se on paljastettu valtakunnalisten kotiseutupäivien aikana kesällä 1986.

Syksyllä 1944 vetäytyvät saksalaiset tuhosivat lähtiessään suuren osan Kuusamoa. Evakosta palaavat kuusamolaiset löysivät tuhotut kylät; esim. koko kirkonkylä oli raunioina. Rakennuksia tuhoutui kaikkiaan 2 286, joista asuinrakennuksia 621, karjarakennuksia 526 ym. Hävitysprosentti oli 65. Myös kotieläimistä tuhoutui melkoinen osa. Luovutetulle alueelle jäi noin 200 tilaa.

Evakosta paluun jälkeen alkoi kiireinen jälleenrakennustyö. Valtavasta vauhdista kertoo se, että jo vuonna 1945 oli valmiina 1 811 rakennusta ja rakenteilla oli 1 279 rakennusta. Kaikista tarvikkeista oli puutetta, mutta muutamassa vuodessa tuhottu Kuusamo oli rakennettu uudelleen. Korsuihin ja tilapäisiin asuntoihin majoittuneet kuusamolaiset saivat uuden kodin.