[Kuva muistomerkistä]
  • Kuivaniemi, Myllykangas
  • rakentaja Hannes Paaso

Pauli ja Helga Haltun poika Tuomas on ensimmäinen akateemisen loppututkinnon suorittanut kuivaniemeläinen. Isänsä kuoltua lähetti äiti Tuomaksen kouluun. Varojen puutteessa hänet suunniteltiin lähetettäväksi Kainuuseen katekeetaksi. Niittymaiden panttauksen ja naapureiden takuun turvin Tuomas kuitenkin kykeni jatkamaan lukujaan. Ajan hengen mukaan Tuomas Haltusta tuli nyt Thomas Haltulander. Tuomas opiskeli Upsalassa vuonna 1657 ja Turussa 1659 ja 1666. Tuomaan kerrotaan opiskeluaikanaan olleen kepposten tekijä, mistä häntä rangaistiin. Valmistuttuaan hän toimi Alatornion-Tornion kappalaisena vuonna 1668. Haukiputaan kappalaiseksi hän tuli vuonna 1680, ja siellä hän kuoli yhdeksän vuotta myöhemmin.

Paulin isä oli tullut Säämingiltä asumaan Jänkkälän taloa. Hänen jälkeensä tila jaettiin kahdelle pojalle ja Paulille rakennettiin talo tilan toiselle puolikkaalle. Muistomerkki on sijoitettu tälle Tuomaan kotitalon raunioille Myllykankaalle, Jänkkäläntieltä pohjoiseen n. 200 m. Myöhemmin mainitut tilat yhdistettiin.

Thomas Haltulanderin muistomerkki on tehty Ylivieskan kiviveistämöllä Hannes Paason ohjeiden mukaan. Hän pystytti sen poikansa kanssa v. 1969. Tämä on hänen viimeinen muistomerkkityönsä. Patsasta ei ole paljastettu, eikä se ole kenenkään huollossa.