Kohteen kuvaus

[Kuva Pitkäsnevalta]
Suon takana pilkottava Pitkäsjärvi on hyvin kirkasvetinen. Kuva Kaarlo Ojala.

Pitkäsneva kuuluu 567 hehtaarin laajuiseen Natura-alueeseen. Alueeseen niin ikään kuuluva Kivineva levittäytyy myös Pattijoen kunnan alueelle. Alue on suurikokoinen aapasuo, puuton, kasvillisuudeltaan rikas ja monipuolinen. Siihen kuuluu myös kosteampia rimpiä.

Pitkäsjärvi on avovetinen, hyvin kirkas suojärvi. Rauhoitettu Pitkäslähde järven eteläpuolella on huomattavan kookas: pinta-alaltaan noin 40 neliötä ja syvyydeltään 2–3 metriä.

Pitkäsnevan polku on noin 1,5 kilometrin pituinen. Polku on pääosin pitkostettu, mutta kulkeminen vaatii kumisaappaat.

Kasvillisuus

Pitkäsnevalla voi harvinaisuutena joinain vuosina tavata punakämmekkää.

Linnut ja muut eläimet

Järvellä ja sitä ympäröivissä puroissa elelee saukko. Pitkäsnevan alueella pesii pysyvästi metsähanhia. Linnusto on kohtalaisen runsas, järvellä esim. joutsen ja kalasääski, suoalueella mm. kapustarinta, kurki ja metsähanhi. (IH, PR)

Kuva Pekka Raudaskoski.

Ajo-ohje Pitkäsnevalle ja -lähteelle

Pitkäsnevalle pääset esimerkiksi ajamalla Vihannista Raahen suuntaan tietä nro 88 noin 9 km. Käänny vasemmalle Lukkaroisentielle, aja 7,9 km ja käänny edelleen vasempaan Pitkäsjärven tielle. Tie päättyy 3,6 km:n päässä. Tästä kannattaa jatkaa jalkaisin traktoriuraa, joka muuttuu poluksi laskeuduttuaan suolle. Polku kiertää Pitkäsjärven ympäri ja tekee piston Pitkäslähteellä.

Pitkäsnevan polulle voi lähteä jalkaisin myös Palosaaresta tai eteläpuolelta Nikula-nimiseen taloon johtavan tien päästä.

Lisätietoja