Kohteen kuvaus

[Kuva Sauvonmäen-Penikan ulkoilureitiltä]
Sauvonmäen-Penikan ulkoilu­reitin varrella on pesinyt telkkä. Sen kertovat untuvat – pöntön vuoraukseen käytettyjä untuvia on levinnyt ulko­puo­lel­lekin. Kuva Pekka Raudaskoski.

Vihannin Kirkkojärven ympäristö on mieleenpainuva luonto- ja perinnemaisemakokonaisuus. Alueelta löytyy museo, majoitustiloja, uimaranta ja kahvila. Alue on hyvä lintuharrastajan vierailukohde.

Järven rannalta lähtee ulkoilureitti, joka kiemurtelee vaihtelevien maisemien kautta Uturinteen laskettelukeskukseen ja edelleen Sauvonmäen laavulle. Reitti jatkuu Penikkalammelle, jossa on yöpymiskelpoinen laavu tulipaikkoineen. Talvella osa reitistä on valaistuna latuna.

Kasvillisuus ja eläimistö

Ukonkatin ja Seurahuoneen välistä nurmialuetta Raahentiehen saakka hoidetaan ketomaisesti. Raahentien ja Kirkkojärven välillä on pensaikkoa, jossa pesii lajirikas ja runsaslukuinen linnusto. Kirkkojärvellä on runsaasti vesilintuja.

Maisema- ja kulttuuriarvot

Museoalueella on tuulimylly sekä museorakennuksia. Ukonkatin päärakennuksen museokokoelmassa esitellään Vihannin historiaa. Pihamaalla on lopetetun Lampinsaaren kaivoksen koneita ja kivinäytteitä. (IH, PR)

Ajo-ohje Kirkkojärvelle

Vihannin Kirkkojärvi sijaitsee keskustaajamassa. Aja Kantatie 88:aa noin kilometri Raahen suuntaan. Kirkkojärvi on tie vasemmalla puolella.