[Ilmakuva Piurukkanevasta]
Piurukkanevan allikkoinen rakenne näkyy hyvin ilmakuvissa. Kuva Kaarlo Ojala.

Natura 2000 -ohjelmaan kuuluva Piurukkaneva lähisoineen muodostaa erittäin edustavan suokokonaisuuden. Itse Piurukkaneva avautuu Piurukkajärven pohjoispuolella. Se on linnustollisesti arvokas allikkoinen kermikeidas ja samalla yksi Suomen pohjoisimmista keidassoista. Alueesta on varattu suojeluun noin 300 hehtaaria.

Linnusto

Piurukassa on tavattu pesivänä noin 30 kosteikkolajia. Parhaimmillaan lähes 30 paria käsittänyt harmaalokkikolonia on jostain syystä huvennut alle 10 pariin. Kalalokit ja lapintiirat pesivät myös alueella. Joinakin vuosina suolla on ollut myös nauru- ja pikkulokkiyhdyskunnat.

Vesilinnuista säännöllisiä ovat telkkä, tukkasotka ja mustakurkku-uikku. Jouhisorsa, sinisorsa ja tavi ovat myös pesineet. Kahlaajalajisto on hyvin monipuolinen. Peruslajeja ovat iso- ja pikkukuovi, töyhtöhyyppä, kapustarinta, suokukko, taivaanvuohi, liro, valko- ja punajalkaviklo sekä vesipääsky. Kurjet ovat niinikään vakioasukkaita.

Suon kanalintuihin kuuluvat teeret ja riekot. Pienemmistä linnuista mainittakoon isolepinkäinen ja runsaina esiintyvät niittykirvinen sekä keltavästäräkki. Kesällä 1999 Piurukkajärven rannalla lauleskeli myös pikkusirkku.

Petolinnuista suolla tai sen reunametsissä ovat pesineet suo-, helmi- ja viirupöllö sekä kana-, hiiri- ja nuolihaukka. Muuttoaikoina suolla tavataan runsaasti muitakin mielenkiintoisia lajeja. (RR)

Ajo-ohje Piurukkanevalle

[Kuva Piurukkanevalta]
Sumu syksyisellä Piurukkanevalla. Kuva Pekka Raudaskoski.

Aja Oulaisista 7 km Oulun suuntaan. Käänny vasemmalle Ahonperän tielle. 3 km:n päästä oikealla on tie Kilpualle. Aja sitä 1,7 km ja käänny vasemmalle metsäautotielle. Puolen kilometrin ajon jälkeen vasemmalle lähtee kärrypolku, joka johtaa kilometrin päässä sijaitsevalle Piurukkajärvelle.

Nykyään järven itärannalle pääsee myös pitkospuita pitkin. On ajettava metsätietä puoli kilometriä, kunnes siitä erkanee pistotie vasemmalle. Pistotietä ajetaan taas puolisen kilometriä ja käännytään vasemmalle erkanevalle tielle. Tämä tie nousee mäen päälle ja päättyy sinne. Paikalta lähtee polku nevalle, jonka reunasta alkavat pitkospuut johdattavat kulkijan järvelle.

Lisätietoja