Kohteen kuvaus

Ruhankankaan luontopolun pituus on 6,5 kilometriä. Se kulkee kankaitten, soitten ja kallioisen maaston halki. Maasto on melko tasaista, vain Teerikankaalla on vähän nousua. Reitille sattuu mahtavia kallioita ja pirunpeltoa. Kumpulaavun seinältä löytyy luontopolun opaskartta. Laavulla on ulkokäymälä, nuotiopaikka ja puuliiteri. Luontopolun varrelta löytyy Teerilaavu. Myös Teerilaavulla on tulentekopaikka. Kumpulaavulta lähtee myös lyhyempi kahden kilometrin pituinen Sepän polku.

Kasvillisuus

Alueen kasvillisuus on tyypillistä Pohjanmaalla (Haapajärvellä ja Reisjärvellä) mutta ei Kärsämäellä. Ruhankankaan laskuojan varrella kasvillisuus on rehevää. Suokallion jälkeen on karua suota ja rämettä.

Polku kulkee usean metsätyypin läpi: kuivahkon ja tuoreen kangasmetsän sekä tuoreen ja lehtomaisen kankaan. Alueella on ollut runsaasti lähteitä, mutta metsäojitus on kuivattanut ne.

Eläimistö

Alueen eläimistö on tyypillistä – jäniksiä, hirviä, tiaisia, pöllöjä, haukkoja, metsoja, teeriä. Käpytikoilla on ruokailupaikkoja aivan luontopolun varrella. Huuhkajan huhuilua on kuultu.

Maisema- ja kulttuuriarvot

Kumpulan pihapiiri, joka ei ole aivan polun varressa, on umpeen kasvanut ja tavallaan maisemoitunut. Talossa on asunut Kumpulan seppä, jonka mukaan lyhyempi luontopolku on nimetty. Kumpulan pihapiirissä on vetinen lähde ja monihaarainen komea kuusi. (HK, KA)

Ajo-ohje Ruhankankaalle

Ruhankankaan luontopolun löydät, kun ajat Kärsämäen keskustasta Haapajärven suuntaan Haapajärven tietä (tie numero 58) noin 2 km. Käänny vasempaan Kokonperäntielle ja aja 1,2 km ja käänny jälleen vasempaan Ruhankankaantielle. Ajettuasi 1,8 km käänny oikealle luontopolun opasviitan osoittamalle parkkipaikalle. Parkkipaikan päästä lähtee polku, joka johtaa Kumpulaavulle, matkaa on noin 150 metriä. Laavu on luontopolun lähtö- ja tulopiste.