Teksti on tämän teoksen kirjaversion esipuheesta.

[Kuvassa räpylän jälkiä]
Räpylän jälkiä. Kuva Sauli Saastamoinen.

Omat silmäni ovat avautuneet hitaasti Pyhäjokialueen luonnolle. Aluksi väheksyin sitä, kunnes olen muiden opastamana tai retkivihjeitä kyseltyäni omin päin alkanut tutustua alueeseen. Olen saanut hienoja elämyksiä, löytänyt naavaisia metsiä, avaria soita ja alueen lintujärviltä minulle uusia lintulajeja. Olen pyöräillyt pengerteillä ja ihastellut jokilaakson kesäiltojen tunnelmaa. Olen istunut merenrannalla kallion nokassa ja antanut ajatuksen levätä aalloilla. Olen alkanut arvostaa tätä seutua, joka ei tarjoa ehkä maan komeimpia ja kuuluisimpia maisemia, mutta joka kätkee monta pieniä ja suuria elämyksiä tarjoavaa mukavaa retkikohdetta. Tämän kirjan tarkoituksena on alentaa kynnystä lähteä tutustumaan alueen luontoon. Ja kun siihen tutustuu, sitä oppii arvostamaan ja sitä haluaa vaalia.

Kirjan suunnittelu alkoi jo yli kaksi vuotta sitten. Pyhäjokialueen Luonnonsuojeluyhdistyksen kokouksessa nousi esille tarve tutustua itse ja tutustuttaa muutkin alueen luonnonsuojelualueisiin. Huomasimme itsekin olevamme varsin tietämättömiä siitä, mitä alueelta löytyy. Jos tunsimmekin jotenkuten kotikuntamme edustavimmat luontokohteet, naapurikuntien tarjonnasta olimme jo jokseenkin tietämättömiä. Ja jos olimme kuulleetkin naapurikuntien mielenkiintoisista paikoista, uteliaisuus vain harvoin oli siirtynyt toiminnan tasolle ja olimme lähteneet kartan kanssa liikkeelle etsimään reittiä kohteelle.

Olen vakuuttunut, ettei mieleenpainuvia luontoelämyksiä tarvitse lähteä hakemaan kaukaa, eikä siihen useimmiten ole aikaakaan. Kuitenkin ihmismieli kaipaa rauhoittumista luonnossa useammin kuin lomamatkat maan kuuluille luontokohteille ovat mahdollisia. Siksi lähialueen luonto on tärkeä.

Nyt, kun kirjan materiaali on koossa, ja olen päässyt siihen tutustumaan, olen entistä vakuuttuneempi siitä, että tällä alueella on paljon mielenkiintoista. Kirjan kartat ja ajo-ohjeet opastavat paikan päälle. Tekstit ja kuvat kertovat, mitä kultakin kohteelta on löydettävissä.

Tämä kirja ei ole syntynyt vain Pyhäjokialueen Luonnonsuojeluyhdistyksen jäsenten voimin. Olemme olleet yhteistyössä Pohjois-Suomenselän Luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa ja saaneet apua muun muassa Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselta ja kuntien ympäristötoimistoista.

Antoisia hetkiä – ei kirjan – vaan Pyhäjokialueen luonnon parissa!

Marjatta Kurvinen