Ulkokuva kirkosta

Ylivieskan kirkko tuhoutui täysin tuhopoltossa pääsiäislauantaina 2016. Tämä esittely on teoksesta Kala- ja Pyhäjokilaakson kirkot (1995).

Ylivieska kuului 1540 perustettuun Kalajoen emäseurakuntaan, aluksi kiinteänä osana kirkkoherrakuntaa ja vuodesta 1643 puoli-itsenäisenä kappeliseurakuntana. Vuonna 1861 Ylivieska julistettiin itsenäiseksi kirkkoherrakunnaksi, mutta oman kirkkoherran se sai vasta 1875.

Ylivieskan ensimmäinen kirkko valmistui 1653. Se sijaitsi Juurikosken partaalla, samalla paikalla kuin nykyinenkin, johon verrattuna se oli pieni. Se sai kuitenkin palvella Herran huoneena 133 vuotta.

Vuonna 1786 rakennettiin vanhan ja rappeutuneen tilalle uusi kirkko, joka edustaa pohjalaisen suoranurkkaisen ristikirkon tavallisinta mallia. Vuonna 1892 kirkko korjattiin perusteellisesti sekä sisältä että ulkoa, jolloin se sai nykyisen muotonsa.

Kirkon aikaisemmat alttarimaalaukset, jotka ovat ruotsalaisen taiteilijan Thomas Kempen maalaamat, jäivät vuoden 1892 korjauksen yhteydessä alttarirakenteiden ja ‑seinän alle. Nykyisen alttaritaulun takana on osittain säilyneenä seinämaalaus ”Pyhä ehtoollinen”, joka paljastui korjaustöiden yhteydessä 1957. Siitä on pohjoisristillä nähtävänä luonnollista kokoa oleva värivalokuva.

Vuoden 1990 sisämaalauksessa Ylivieskan kirkko sai vaalean yleisilmeen, johon maltillisesti väriä antavat ruskean eri sävyt. Alttaria ja saarnatuolia korostavat ja koristavat lehtikultaukset.

[Kynttelikön kuva] [Kynttelikön kuva] [Kuva kirkkorakennuksen ulkopuolelta]

Ylivieskan kirkko on keskellä kaupungin taajamaa luonnonkauniilla paikalla. Sopusuhtaisena perinteisenä puukirkkona se viestittää edelleen monien sukupolvien kiintymyksestä ja rakkaudesta kotikirkkoon. Sen kellot kutsuvat seurakuntaa kokoon, ja sanomakellot kuuluttavat elämän rajallisuutta. Suuremman kellon paino on yli tuhat kiloa, ja sen laidassa on kirjoitus: ”Ylivieskan seurakunnan kirkonkello, valettu kirkkoherra Jonathan Montinin aikana 1901. Ps. 95:1–2”.

Kirkonkellojen kuva
Suuremmassa kirkonkellossa on seuraava teksti: ”Nyt iloiten laulakaa Herralle, kohottakaa hänelle riemuhuuto, hän on meidän turvakalliomme. Tulkaa hänen kasvojensa eteen ja kiittäkää, virittäkää hänelle riemuvirsi!” (Ps. 95: 1–2)
Kirkkomuseon kuva
Ylivieskan kirkon kolmannessa kerroksessa sijaitsee kirkkomuseo.