[Ulkokuva Vihannin kirkosta]

Raahe-Salon kirkkoherrakuntaan kuulunut Vihanti sai oman saarnahuoneen vuonna 1691. Vuonna 1748 Vihannista tuli kappeliseurakunta, ja ensimmäisen oman pappinsa se sai vuonna 1751. Seurakunnan itsenäistyminen tuli esille vuonna 1882, mutta tuolloin asia ei vielä edennyt. Seitsemän vuotta myöhemmin seurakuntalaiset ottivat itsenäistymisen jälleen puheeksi. Vuonna 1896 Keisarillinen Suomen Senaatti myöntyi asiaan ja Vihannista muodostettiin oma kirkkoherrakuntansa. Päätöksessä edellytettiin, ettei kirkollisten viranomaisten oikeuksia loukata, joten jako toteutui vasta vuonna 1919, kun Raahe-Salon seurakunnan kirkkoherra Knut Fredrik Durchman kuoli. Sittemmin vuoden 2006 alusta Ruukin ja Vihannin seurakunnat yhdistyivät Siikasalon seurakunnaksi.

Vihannin nykyinen, järjestyksessään toinen kirkko valmistui vuonna 1784. Tuolloin elettiin kuningas Kustaa III:nnen valtakautta, ja kirkko nimettiin Sofia Magdalenan kirkoksi hänen vaimonsa mukaan. Sofia Madgalenan kirkon piirustukset laatinut kalajokinen kirkonrakentaja Simo Silvén-Jylkkä teki rakennuksesta aumakattoisen, lähes tasavartisen ristikirkon. Kirkossa oli alun perin paanukatto, joka korvattiin ensin päreillä vuonna 1882 ja sittemmin pellillä vuonna 1909. Kun vanha kirkko purettiin nykyisen tieltä, siitä otettiin puumateriaalia uuden kirkon lattiarakenteisiin. Lisäksi sakastin katto tehtiin vanhan kirkon kattolaudoista, joissa on ihmishahmoista Jumalaa ja pasuunaa puhaltavaa enkeliä kuvaavia maalauksia.

[Ulkokuva Vihannin kirkosta ja tapulista]

500 istumapaikkaa käsittävän Vihannin kirkon väri on aikojen saatossa vaihdellut. Aluksi se oli hirsipintainen sekä sisältä että ulkoa. Vuonna 1802 seinät vuorattiin pystylaudoilla ja kirkko sai punamultamaalin. Vuoden 1882 korjauksissa laudoitus muutettiin vaakasuuntaiseksi ja väri keltaiseksi. Vuonna 1902 kirkko maalattiin harmaaksi ja 1934 taas punaiseksi. Vuosien 1958–1961 välisenä aikana kirkossa suoritettiin perusteellinen korjaus ja ulkoseinät saivat valkean värin. 1983–1984 suoritettiin jälleen peruskorjaus arkkitehti Matti Leiberin suunnitelmien mukaan. Neuvoa antavan kansanäänestyksen perusteella kirkko sai tuolloin jälleen punaisen maalin pintaansa. Kirkon kellotapuli edustaa pohjalaista myöhäisrenessanssia, ja se on ollut paikallaan jo ensimmäisen kirkon aikana. Tapuli on rakennettu vuonna 1752, ja sen kellot ovat vuosilta 1794 ja 1964.

Vihannin kirkon alttaritaulu on vihantilaisen taiteilijan Emanuel Granbergin käsialaa. Ruokapalkalla työskennellyt Granberg sai valmiiksi kotikirkkonsa alttaritaulun vuonna 1787. Myös alaosan vaikuttava Herran ehtoollisen asettaminen on hänen käsialaansa. Sakastin oven päällä olevan Getsemane-aiheisen öljyvärityön Granberg teki 16-vuotiaana.

Kirkon saarnatuoli on varhaisbarokkia, ja se ostettiin Oulaisten seurakunnalta vuonna 1891. Tuolloin kirkon vanha saarnatuoli siirrettiin tien toiselle puolelle rukoushuoneena toimivaan ns. Pikkukirkkoon. Uusi tuoli restauroitiin vuonna 1960. Restauroinnin yhteydessä saarnatuolin valkean maalin alta löytyi Raamatun henkilöitä esittäviä maalauksia. Maalauksia on arveltu Oulaisten kirkon useat katto- ja seinämaalaukset tehneen kirkkomaalari Erik Westzynthiuksen töiksi.

Vihannin kirkon komeat, pronssivärillä maalatut sorvatut puukruunut, joissa on rautapeltiset kynttilähaarat ja heijastinkukat, hankittiin 1800-luvulla. Kaksikymmenhaarainen kynttiläkruunu on rantsilalaisen kupariseppä Lindholmin käsialaa vuodelta 1834. Kirkon pääkäytävällä on kaksi kristallikruunua, jotka ovat aikoinaan olleet Oulun entisessä raatihuoneessa.

Vuonna 2008 Vihannin kirkko sai uudet urut entisten, vuodelta 1961 peräisin olevien tilalle. Uusien 17-äänikertaisten urkujen tyylillisenä esikuvana käytettiin ruotsalaisen Olof Schwanin urkuja. Urut rakensi Sotkamon Urkurakentajat Oy.

Lähdeluettelo

• Myllykoski, Timo: Vanhoista hirsistä muistomerkki: vuonna 1784 puretusta Vihannin kirkosta säilyi kolmekymmentä hirttä. Kaleva 27.8.2002, s. 7.
  • Laitala, Taimi: Vihannin kirkko sai uudet urut. Suomenmaa 19.5.2008, s. 10–11.
  • Raahen matkailuoppaat. Kotikirkkomme: Sofia Magdalenan kirkko Vihannissa.