[Ulkokuva Pyhäjoen kirkosta]

Pyhäjoki on yksi Pohjanmaan vanhoista emäseurakunnista. Siihen kuului aikoinaan koko Pyhäjokilaakso Pyhäjärveä myöten. Pyhäjoki mainitaan itsenäisenä seurakuntana ensimmäisen kerran asiakirjoissa vuonna 1573. Tätä vuotta pidetään seurakunnan perustamisvuotena.

[Ulkokuva Pyhäjoen tapulista]

Ensimmäinen kirkko lienee rakennettu seurakunnan perustamisen aikoihin. Se oli pieni goot­ti­lais­tyylinen puu­kirkko, jossa oli meri­mer­kiksi tarkoi­tettu 56 metrin torni. Kirkko puret­tiin 1850-luvulla, koska se oli pieni ja huono­kuntoinen. Tämän kirkon yhteyteen 1736 rakennettu Simon Knupin suunnit­telema kello­tapuli palvelee seura­kuntaa edelleen.

Toisen kirkon rakentamista mietittiin lähes 80 vuotta. Se toteutettiin vielä vanhanemäseurakunnan voimin, C. L. Engelin piirustusten mukaan, ja se valmistui 1844. Se oli 1 200-paikkainen, empiretyylinen ristikirkko, jossa oli valtava keskuskupoli. Se oli mahdollisesti parhaiten alkuperäisen asunsa säilyttänyt Engelin suunnittelemista puurakennuksista. Kirkko restauroitiin 1969.

Salamaniskusta syttynyt tulipalo tuhosi tämän upean kirkon juhannuskesän yönä 1974. Kirkon arvokas irtaimisto saatiin lähes kokonaan pelastettua. Se on esillä sekä nykyisessä kirkossa että Annalan kotiseutumuseossa.

Uuden kirkon suunnittelu uskottiin arkkitehtitoimisto Karvala & Silvennoiselle, 161 kilpailuehdotuksen joukosta. Kilpailu oli siihen mennessä laajin kirkon suunnittelu­kilpailu maassamme. Vihkijäisjuhlaa vietettiin 4. adventtina 1977.

Kirkko edustaa modernia rakennustyyliä. Siinä perinteisen kirkon harmoninen ja sakraali tunnelma liittyy uudenaikaisiin muoto- ja rakenneratkaisuihin. Suunnittelijan lähtökohtana on ollut psalmin sana: ”Ylentäkää Sydämenne Jumalan puoleen.”

Kirkon pohjaratkaisu on lähes neliö. Katto kohoaa jyrkkenevästi alttarin yläpuolelle, yli 20 metriin. Kuoriin tulee voimakas valo korkeasta eteläikkunasta. Salin muoto johdattelee kävijän ajatuksia valoon ja ylös korkeuteen, kohti Jumalaa. Kirkon tunnelma on valoisa ja rauhallinen mutta samalla myös dynaaminen ja ajatuksia herättävä.

[Sisäkuva Pyhäjoen kirkosta] [Kuva: reliefi ”Kymmenen neitsyttä”] [Kuva: Pyhäjoen votiivilaiva]

Kirkkosalin seinällä on kuvanveistäjä Kari Juvan laaja tiilireliefi ”Kymmenen neitsyttä”. Se on Pyhäjoen kirkon pysyväissaarna: ”Valvokaa”. Kirkon kuoriin sijoitetut vanhan kirkon kynttiläkruunut ja kastemalja tuovat viestin vuosisatojen takaa seurakunnan ensimmäisestä kirkosta. Niihin liittyy vaikuttavia ihmiskohtaloita ison vihan ajalta, 1700-luvulta.

Kirkkopiha ja hautausmaa muodostavat laajan yhtenäisen puiston keskelle kirkonkylää. Alue on viihtyisä levähdyspaikka vanhoine merituulen tuivertamine mäntyineen, kirkonpalosta kertovine honkineen ja herkkine kukkaistutuksineen.

• Istumapaikkoja 426 + noin 150
  • Urut, urkurakentamo Tuomi. 26-äänikertaiset, mekaaniset urut