[Kuva kirkosta]

Haapajärven ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna 1653 tai 1647. Silloin puhuttiin vielä Haapalan rukoushuonekunnasta. Kirkko purettiin sen käytyä huonokuntoiseksi ja tilalle rakennettiin nykyinen kirkko Haapajärven jo ollessa Kalajoen kappeliseurakuntana. Nykyisen kirkon rakennustyöt saatiin päätökseen kirkkoherra Emmanuel Salmeniuksen aikana 1802. Rakennusmestarina ja suunnittelijana toimi Matti Pietilä.

Haapajärven kirkko on tyypillinen ristikirkko. Istumapaikkoja kirkossa on 700. Kirkko on rakennettu vahvoista hirsistä ja vuorattu sisältä ja päältä laudoilla. Nykyisen asunsa ja lopullisen muotonsa kirkko sai suurenpuoleisen remontin jälkeen 1880. Tällöin kirkkoon tuli keskustasta nouseva torniosa, ja myös ikkunat saivat nykymuotonsa. Pituutta kirkolla on noin 30 metriä ja korkeutta noin 35 metriä. Kirkkoherrana oli tuolloin Karl Silvfenius ja suunnittelijana arkkitehti Lüchov intendentinkonttorista.

Kirkkoremontti tehtiin pääasiallisesti Lüchovin piirustusten mukaan, mutta se on monissa kohdin rakennusmestarina toimineen haapajärvisen Mikko Karjalahden käsialaa.

[Sisäkuva kirkosta] [Sisäkuva kirkosta]

Haapajärven kirkon viehättävä kauneus perustuu sopusuhtaisuuteen. Sekä kirkon rakenteelliset mitat että käytetyt värit ovat sopusoinnussa keskenään. Myös sisustus täydentää tätä kokonaisuutta.

[Kuva vaivaisukosta]

Vaivaisukko

Vaivaisukko sijaitsi 1830-luvulla tapulin seinustalla, ja jonkin aikaa se on ollut säilytettynä kirkon lattian alla. 1960-luvulla se löysi paikkansa kotiseutumuseosta, ja vuonna 2002 vaivaisukko siirrettiin kirkon pohjoisristin eteiseen.

[Kuva kellotapulista]

Kellotapuli

Tapuli rakennettiin vuonna 1813, ja se uudistettiin vuonna 1851. Kellotapulin korkeus on noin 20 metriä. Tapulissa on kaksi kirkonkelloa, jotka on hankittu Tukholmasta. Pienempi kello (238 kg) hankittiin vuonna 1761; kellossa on kirjoitus: ”Kaikki joilla henki on kiittäköön Herraa”. Suurempi kello (300 kg) on hankittu vuonna 1843, ja siinä on teksti: ”Synnissä nukkuneen mun äänen herättäköön, ja lastes suruja mun huminani lievittäköön. Kehoitan heikkoja liitossans pysymään. Ja eksyväisiä luoksi Luojan kääntymään”. Kirkon kellot on automatisoitu vuonna 1977.

[Kuva alttaritaulusta]

Alttaritaulu

Kristuksen kirkastumista esittävä alttaritaulu on vuodelta 1886. Taulun on maalannut professori Aadolf von Becker. Alttaritaulu restauroitiin vuonna 1986.

Urut

Ensimmäiset Tulenheimon tehtaan rakentamat 9-äänikertaiset urut hankittiin vuonna 1923. Toiset Kangasalan urkutehtaan vuonna 1951 valmistamat urut olivat 26-äänikertaiset sähköpneumaattiset urut. Nykyiset tanskalaisen Christen & Sønnerin valmistamat 30-äänikertaiset, mekaaniset urut vihittiin käyttöön vuonna 2002. Urut edustavat soinniltaan pohjoismaista varhaisromantiikkaa.

Kattokruunut

[Kuva kattokruunusta]

Kattokruunut ovat 1880-luvulta. Haapajärven seurakunta sai lahjoituksena apteekkari Karl Uno Bäckin jäämistöstä arvokkaan venäläistä käsityötä olevan kynttiläkruunun, jonka Uno ja Ella Bäck olivat ostaneet Hugo Standertskjöldin huutokaupasta Aulangolta 1926. Oinaan pääkuvioilla ja ruusukkeilla koristellussa kynttiläkruunussa on paikat 36 kynttilälle. Se on sijoitettu kirkon keskiristille.

[Kuva taulusta]

Pyhän Paavalin kuva

Taulu on vuodelta 1747, ja se on maalattu puiselle alustalle. Sen maalautti aikoinaan Olavi Olavinpoika Karvonen.

Kastepöytä, lukupulpetti ja puiset kynttilänjalat taidokkaine koristeveistoksineen noudattelevat tyyliltään kirkon perinteitä. Niissä toistuvat määrätynlaiset monikulmiot ja tyylitellyt apilanlehtikuviot. Nämä ovat Ylipään Puutyön tuottamia ja Eero Pekkolan sekä Kalevi Rintalan valmistamia. Lähetyskynttelikkö on myös haapajärvistä taidetta, Jukka Ojasen käsialaa.

Vuosien mittaan kirkossa on tehty pienempiä korjauksia ja remontteja. Viimeisimmäksi on laajennettu kuoriosaa poistamalla kahdet etumaiset penkit sekä irroitettu alttaripöytä nykytavan mukaisesti taustaseinästä. Muutostyö tehtiin heinäkuussa 1995.

[Kuva: kirkko 1880-luvulla]
Kuva 1880-luvulta. Kuvalähde: Haapajärven kotiseutuarkisto.