[Ulkokuva kirjastosta]

”Pyhäntäläiset saivat vuoteen 1874 lainata Piippolan seurakunnasta. Vuonna 1874 jaettiin kirjasto Piippolan, Pulkkilan ja Kestilän seurakuntain välillä.”

K. Werkko: Tietoja ja mietteitä Suomen kansa- ja lasten-kirjastoista ynnä luku-yhdistyksistä ja luennoista vuoteen 1875

Pyhännän kirjastotoiminta alkoi yhdessä Piippolan kanssa vuonna 1851. Kun kunnat jakautuivat vuonna 1909, siirtyi kirjastotoiminta Pyhännälle.

Pyhännän kantakirjaston johtokunnan pöytäkirjoja on saatavilla vuodesta 1946 lähtien. Tuolloin päätettiin, että kantakirjasto olisi auki kaksi tuntia kerrallaan kahtena päivänä viikossa, torstaisin ja sunnuntaisin. Aluksi kirjastolle järjestettiin tilat koulun luokkahuoneesta. Vuonna 1962 tuli voimaan uusi kirjastolaki ja tuolloin Pyhännälle perustettiin kirjastolautakunta. Myös aukiolotunteja lisättiin ja vuoden 1966 syksyllä kirjasto olikin auki jo joka arkipäivä.

[Kuva: Pyhännän kirjaston rakennustyömaa]Syksyllä 1993 kirjasto muutti Yrittäjätalolle Ouluntien varteen. Tilat olivat syrjässä eivätkä ahtaudessaan muutenkaan soveliaat kirjastolle, joten paikan tiedettiin olevan vain väliaikainen. Uusia tiloja saatiin odotella miltei vuosituhannen vaihteeseen. Vuonna 1999 valmistui keskeiselle paikalle kirkonkylään Pyhännän nykyinen kirjastotalo, jossa kirjasto aloitti toimintansa saman vuoden elokuussa. Uusiin tiloihin muuttamisen myötä kirjasto siirtyi myös atk-järjestelmään.

Pyhännän kirjastorakennus

Pyhännän nykyinen kirjastotalo valmistui kesällä 1999. Sen on suunnitellut arkkitehti Pekka Harju. Kirjasto­järjestelmänä on PRIMAS-kirjasto­jär­jes­telmä; se otettiin käyttöön 3.1.2000. Kirjastossa on yhteensä kuusi tieto­konetta asiakkaiden käytettävissä. Kolme koneista sijaitsee kirjasto­salissa, yksi lehti­luku­salissa ja kaksi käsi­kirjastossa. Käsikirjaston koneisiin voi varata puoleksi tunniksi käyttöaikaa kerrallaan.

Pääkirjaston lisäksi Pyhännällä toimii lainausasema Tavastkengällä.

[Kuva Pyhännän kirjastosta][Kuva Pyhännän kirjastosta] [Kuva Pyhännän kirjastosta]

Lähdeluettelo

• Pyhännän kunta - 100 vuotta : arkistojen aarteita, kuntalaisten kertomaa. [Pyhäntä]: Pyhännän kunta, [2008]
  • Laura Kangas: Pyhännän uusi kirjasto vihittiin käyttöön. Haapavesi 26.8.1999, s. 7
  • Anneli Laukkanen: Pyhännän kirjastotalo nousi harjakorkeuteen. Siikajokilaakso 17.12.1998, s. 3