Siikajokilaakson naisen kansallispuvun synty

[Kuva: Siikajoen naisen kansallispuku]

Puku on koottu Siikajokilaakson kansallispukutoimikunnan toimeksiannosta, ja sen kokosi professori Toini-Inkeri Kaukonen. Puku julkistettiin vuonna 1957.

Pukualueeseen kuuluvat Kestilä, Pulkkila, Piippola, Paavola, Pyhäntä, Rantsila, Revonlahti ja Siikajoki.

Siikajokilaakson naisen kansallispuvun esittely

Hame

Mustapohjaisen kelta-punaraitaisen hamekankaan malli on saatu Pyhännän Perukan kylästä löydetystä puuvillaisesta hametilkusta. Tilkun pohjavärinä on sininen. Muistitiedon mukaan alueella on käytetty myös mustapohjaisia hameita, joten molemmat värivaihtoehdot ovat mahdollisia.

Paita

Paita valmistetaan pellava- tai puolipellavapalttinasta. Malliltaan se on väljä ja yksinkertainen. Paidassa voi olla joko pieni pystykaulus tai pieni kääntyvä kaulus, kuten Pohjanmaan ruotsinkielisellä alueella. Paidassa ei ole etuhalkiota. Rannekkeet suljetaan lankanapilla. Paita on samanlainen kuin Pyhäjokialueen naisen puvussa.

Esiliina

Yksinkertainen valkoinen esiliina valmistetaan paitakankaasta.

Avainkoukku ja avain

Avainkoukun ja emännän avaimen malli on saatu Pyhännältä ja Paavolasta tallennetuista esineistä.

Päähineet

Tykkimyssy on luonnonvalkoinen, ja siihen on tehty kirjailut himmeänpunaisella ketjuvirkkauksella. Pitsi on nyplätty ja sen malli on saatu Kestilästä kauppias Mannermaan kokoelmista.

Liivi

Liivi on malliltaan pitkähkö, ja se on rantsilalaisen perimätiedon mukainen. Liivi voi olla joko musta tai sininen. Takakappaleella on kookkaat körtit. Liivin kiinnityssoljen malli on muotoiltu avainkoukusta. Vaate on vuoritettu pellavapalttinalla.

Huivi

Puvun kanssa voidaan käyttää luonnonvalkoista, mustaa tai puvun väreihin sopivaa silkkihuivia.