Haapajärven ja Reisjärven kansallispuvun synty

[Kuva 1] [Kuva 2]

Haapajärven ja Reisjärven naiset saivat oman kansallispukunsa 1968. Silloin asialla oli Haapajärvi-Seura, joka kutsui koolle puuhanaisia molemmista pitäjistä ajamaan kansallispukuhanketta eteenpäin. Työn tuloksena julkaistiin kuntien yhteinen kansallispuku. Tämä puku on yksinkertaisen tyylikäs ja kaunis.

Kun Keski-Pohjanmaan Nuorisoseuran toimesta ryhdyttiin keskipohjalaisten kansallispukujen tarkistustyöhön yhdessä Suomen kansallispukuneuvoston kanssa, mukana oli myös Haapajärvi-Reisjärvi-kansallispuku.

[Kuva 3: Haapajärven vanha puku]
Vanha puku.

Tarkistushankkeen alussa kansallispukuraati, neuvoston asiantuntijaelin, totesi, että olemassa olevan puvun esikuvamateriaali ei riitä tarkistuksen toteuttamiseen. Tällöin molemmissa kunnissa haluttiin, että puku tehdään kokonaan uudelleen. Näin syntyi uusi puku. Puvun julkistamistilaisuus oli Haapajärvellä 7.7.1997. Uusi puku kantaa nimeä Haapajärven ja Reisjärven kansallispuku.

Uuden puvun esikuvana on C. P. Eltströmin Oulussa 1808 maalaama akvarelli, joka kuvaa 1800-luvun alun pohjalaisen naisen pukeutumista. Teokseen liittyy myös sanallinen kuvaus pohjalaisten naisten pukeutumisesta tuolla ajalla. Haapajärvi ja Reisjärvi kuuluivat Kalajoen pitäjään, ja sen vuoksi asukkaiden kauppamatkat suuntautuivat Kalajoen kirkolle, jossa oli markkinat kolme kertaa vuodessa vielä 1800-luvun alussa. Tämä antaa aihetta olettaa, että rannikkokaupunkien ja -pitäjien muoti siirtyi kauppamatkoilla myös meidän alueellemme. Vahvistusta tähän saatiin perukirjatutkimuksista, joissa tutkittiin laajalti haapajärvisten ja reisjärvisten perukirjoja 1800-luvun alkupuolelta. Perukirjat vahvistavat, että alueemme naiset ovat käyttäneet Eltströmin kuvaamia vaatteita.

Pukuhankkeen ovat rahoittaneet Haapajärven kaupunki, Haapajärvi-seura, Reisjärven kunta ja Reisjärven kotiseutuyhdistys. Asiantuntijana on toiminut museotoimenjohtaja Mariliina Perkko apunaan tutkija Leena Holst Suomen kansallispukuneuvostosta.

Haapajärven ja Reisjärven naisen kansallispuvun esittely

[Kuva 4: puku takaa]

Puvussa on kolme erilaista hametta, kaksi röijyä ja neljä esiliinaa, joita voi yhdistellä haluamallaan tavalla.

Hame ja Röijy

Uuteen pukuun kuuluu kolme erilaista hametta. Hameista kaksi valmistetaan kukin omanlaisestaan flammuraitaisesta parkkumikankaasta; samoista kankaista tehdään myös röijyt. Hametta ja röijyä käytetään kansanomaiseen tapaan ristiin, niin että punaisemmasta kankaasta valmistetaan röijy ja tummemmasta hame tai päinvastoin. Kolmantena vaihtoehtona on musta kamlottihame, jota voi käyttää kummankin röijyn kanssa. Hame on runsas ja laskostettu kapeasti. Röijy on vartalonmyötäinen, ja se suljetaan neuloilla edestä.

Paita

Valkoinen yksinkertainen palttinapaita.

Esiliina

[Kuva 5: hame- ja esiliinakangasta]

Asukokonaisuuteen kuuluu vielä neljä esiliinaa: valkoinen pellava- tai puolipellavapalttinaesiliina, mustavalkoinen painokankainen pellavaesiliina, vihreä raskiesiliina sekä musta silkkiesiliina.

Päähine

Päähineenä on tykkimyssy, jonka esikuva on Haapajärveltä, ja se on sama kuin vanhassa Puvussa. Tykkimyssy on nyplättyä frimodiglai-pitsiä. Tytöt sitovat hiuksiinsa punaisen silkkinauhan.

Sukat

[Kuva 6]