Lapsuudessa kuulemani tarina Luola-aavan jättiläisestä oli unohtunut, kunnes se tuli esiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistossa. Siellä sattui käteeni perinnetiedon keruussa tehty naapurini vanhan isännän Eemeli Pakasen (19.5.1888–18.1.1966) haastattelu, jossa hän oli maininnut ”Jättiläisen kirkon”. Sen jälkeen olen muistellut tarinaa, jota mielikuvituksen avulla olen kirjallisuudesta saamillani muinaistiedoilla vähän lisännyt.

[Kuva: Turisti Jättiläisen luolalla]

Jossakin on syntynyt sellainen ajatus, että muinoin eläneet jättiläiset ovat muodostaneet oman kansakunnan. Sillä ei ole ollut rajoja niin kuin nykyisillä valtioilla. Ne ovat kuitenkin asuneet yhtenäisenä joukkona samalla alueella, jossakin Kaukaasian aroilla.

Eräässä jättiläisperheessä oli kolme poikaa, jotka olivat saavuttaneet miehen mitat. Vanhemmat sanoivat, etteivät he jaksa enää elättää tällaista miesjoukkoa. Poikien on lähdettävä maailmalle etsimään omaa paikkaansa ja toimeentuloa.

Pojat läksivät kolmistaan etsimään onneaan. Heidän saavuttua meren rantaan, pojista vanhin Limgo ilmoitti jäävänsä siihen paikkaan, koska siinä oli laakeat rantaniityt. Tästä jättiläisestä on Liminka saanut nimensä. Nuoremmat veljet jatkoivat matkaa. He saapuivat joelle, jossa ui paljon lohia. Vanhempi poika Oula sanoi jäävänsä asumaan siihen. Oulun kaupunki on saanut nimensä tästä jättiläisestä.

Nuorin poika, jolla ei vielä ollut nimeä, koska häntä nuorimpana kutsuttiin vain pojaksi, jatkoi matkaa meren rantaa kohti pohjoista. Saavuttuaan Kuivaniemen Vatunkiin hän löysi sängyksi sopivan kiven ja otti sen makuupaikakseen. Tämä jättiläisen sänky löytyy vieläkin läheltä Oolanninsodan muistomerkkiä.

Ei ole tiedossa, kuinka pitkään jättiläinen majaili Vatungissa. Kuitenkin nuori veri veti hakemaan uusia seikkailuja. Hän vaelsi Lappiin ja ryhtyi hoitamaan lappalaisten poroja. Aluksi kaikki sujui hyvin, mutta ajan myötä lappalaiset alkoivat kadehtia jättiläisen kykyä selviytyä kaikista raskaimmistakin tehtävistä vaivattoman näköisesti. Lappalaisten nurja suhtautuminen suututti jättiläisen. Hän sieppasi tunturin kyljestä kalliolohkareen, heitti sen kohti etelää ja aikoi lähteä asumaan sinne, mihin kalliolohkare lentää. Heittäessään jätti karjaisi Hiiop. Tästä lappalaiset keksivät antaa jättiläiselle nimen Hiijo.

Hiijon heittämä kalliolohkare lensi Kuivaniemelle Jättiläiskummun itäpuolella olevaan kuusikkokorpeen, joka on suurella vetelällä Luola-aavan suolla. Osa kalliosta painui maahan, mutta toinen pää jäi ylös. Saavuttuaan kiven luo Hiijo lohkaisi siitä kappaleen irti, jolloin syntyi halkeama. Tämän halkeaman muodostaman luolan hän otti itselleen asuinpaikakseen.

Hiijo oli pääsyt selville lappalaisten taikavoimista. Hän laittoi kuuset kasvamaan lamoavasti kallion pintoja pitkin, etteivät lappalaisten ehkä hänen peräänsä lähettämät noidat ja maahiset löydä luolaa. Osa kuusista kasvaa vieläkin pintaa pitkin vaakasuorassa. Hiijo-jättiläisen asuinpaikalle syntyi Iin kunta.

Tästä jättiläisen luolasta ovat saaneet nimensä ympäristössä olevat paikat, kuten Luola-aapa, Jättiläiskumpu, Luolajärvet, Luolamaa ja Luolannokka. Muistan, että tätä jättiläisen luolaa on paikkakunnalla kutsuttu myös Jätinkirkoksi.

Luola-aavalla oli hyviä hillasoita. Samoin oli heinäisiä suoniittyjä. Kun sinne lähdettiin niitylle tai hillaan, niin sanottiin, että lähdetään Jättiläiseen.

[Kuva: Jättiläisen kirkko]

Luola-aavalle on 1950-luvulla perustettu yli 40 maatilaa käsittävä asutusalue. Vatunkiin on 1980-luvulla perustettu kalasatama ja vähän myöhemmin rakennettu seitsemän tuulivoimalaa. Hiijo-jättiläisen sänky ja jätinkirkko ovat yhä olemassa, mutta vielä ei ole ilmestynyt ideanikkaria, joka olisi kehittänyt näistä muinaiskohteista matkailunähtävyydet.

Tarina ei kerro, missä vaiheessa Hiijo-jättiläinen perusti perheen. Hän ehkä liikkui näissä maisemissa siihen aikaan, kun muinaisessa Kainuunmaassa asui sotaisa naiskansa. Tarun mukaan he olivat sotaisia amatsoneja, joista Hiijo saattoi löytää kokoonsa nähden vertaisensa puolison. Luonteeltaan he olivat täysin vastakkaisia. Kuvaajan mukaan heille näyttää syntyneen tytär.