• Syntynyt 1.12.1892 Kuivaniemi, kuollut 18.04.1918 Vesilahti.
  • Kapteeni, ylioppilas Oulun suomalaisesta klassillisesta lyseosta 1913. Liittyi Pohjoispohjalaiseen osakuntaan. Opiskeli Helsingin yliopiston fil. tiedekunnan maanviljelystalouden osastossa 1913–14.
  • Jääkärikausi: Saapui 8.3.1915 Pfadfinder-kurssin 1. komppaniaan ja 21.12.1915 4. komppaniaan. Hilfsgruppenfuhrer 8.12.1915. Gruppenführer 1.3.1916. Osallistui Misse-joen, Riianlahden ja Aa-joen taisteluihin. Osallistui saksalaisen sotilaskäsikirjan suomentamiseen. Kävi sotakoulun A-kurssin Libaussa. Kapteeni 11.2.1918. Saapui Vaasaan 25.2.1918.
  • Kaatui vapaussodassa Vesilahdella 18.4.1918 ollessaan tarkastelemassa vihollisen liikkeitä ampumaketjun etupuolella erään niittyladon takana. Vihollinen ampui häntä kaulaan.
  • Vapaussodassa kaatui viisi kapteenia. Ellilä oli yksi heistä.
  • Hautapaikka: Haudattu Kuivaniemen kirkkotarhaan 25.4.1918. Oma muistomerkki lähellä sankarihauta-alueella.
  • Ellilän nimi on muistotauluissa yliopistossa ja Oulun suomalaisen lyseon juhlasalissa.

Sanatarkka lainaus Iivari Ellilän isän, tsaarin poliisi Lauri Juho Ellilän, kirjeestä vanhimmalle pojalle Eino Ellilälle 25.3.1915 Kuivaniemeltä Ouluun:

”Eino Hyvä.

Kun kirjoitin Iivarille Helsinkiin niin Hemmi Lilleström vastasi sen kirjeen minulle jossa hän ilmoittaa, että Iivari ei ole Helsinkissä ja että se on mennyt Ruotsiin vielä että lukeminen hänellä olis järjestynyt siten että tämä talvi ei olis vienyt eteenpäin. Kun epäilen että nuot ilmoitukset ei ole todellisia sillä Ruotsiin on nykyään passitta mahdoton päästä, niin että olen siinä luulossa Iivarin elämän vaiheista että jotain salaperäistä hänellä on tapahtunut kun ei itse kirjoita- ajattelin olisiko Lilleströmin pojat kirjoittaneet kotiinsa Iivarista mitään jos kyselisit ja tietustelisit siellä Oulussa Iivarin kohtaloa. Olen hänen suhteen paremmin ikävällä mielellä miten todellisesti Sen asiat on.

Terveinä olemme.
Lämpimät terveisemme, L. J. Ellilä.”

Sanatarkka lainaus Iivari Ellilän muistiinpanoista 7.9.–9.9.1917 Riianlahden alueelta:

”7.9. Meri humisi hiljaa ja valot tuikkivat tuhansista taivaanikkunoista. Silloin tällöin näkyi merellä kirkas valkoinen juova jostakin valonheittäjästä. Eipä tehnyt mieli nukkumaan ahtaaseen tupaan. Ja kaiken muun lisäksi sai vielä vetää savuja ”Finlandia” paperossista joita Dyhr oli jostakin saanut yhden laatikon. Mieli suli, kävi herkäksi. Muisto toi esiin monellaisia kuvia kuluneilta ajoilta. Ne kiitivät kuten elävät kuvat katsojan silmien ohi. Pian alkoi kylmä ahdistella suloisen väsymyksen raukaisemaa ruumista. Erottiin, sen vuoksi jokainen meni tupiinsa. Minä heittäydyin palttoo päällä kovalle suojalleni ja - nukuin. On kummallista, että ilmat ovat täällä niin kauniita vielä näin loppukesällä. Tänäänkin on mitä herttaisin lämmin auringonpaiste. Eikä sotakaan ole tänään yhtään ollut käynnissä. Sodan painopiste on luultavasti siirtynyt etelämmäs sen jälkeen kun Rumania riisui päältään puoleettomuuden valkoisen viitan ja puki ylleen punaisen verenkarvaisen paidan, jonka sille ryssä velaksi möi - jos niin on, niin onnihan se meidän joukollemme on --- lehdissä kirjoitukset ja tiedonannot ovat saksalaisten voiton toiveita vahvistavia. Waikka aika on jo kulunut näin pitkälle eikä meidän asiamme ole näennäisesti edistynyt eivät toiveet Suomen vapautumisesta ole ollenkaan vähentyneet.”

Riian lahden rannikolla
Katselen suunta länteen päin
Jääkärit saa syksyn olla
Talven kanss on niin ja näin

Loppupuolell elokuuta
Olain kirkko jätettiin
tietämättä mitään muuta
Matkalle vain lähettiin

Mitaun kautta rautatietä
Tultiin ensin Tukkumiin
Sieltä sitten marssimalla
Rautavahtiasemiin

Kneissis saatiin lepuutella
wäsyneitä jalkoja
Puoli yötä nukuskella
melkein ihan rauhassa

Mutta pian katkes uni
”Alarm, alarm” huudettiin
Taasen uusiin asemiin

Wiimein löytyi sopivainen
Paikka hiekkarannalla
jäi sinne meidän Zug vainen
Muut sai Kneisiin palata

Sanatarkka lainaus Iivari Ellilän kirjeestä veljelleen Eino Ellilälle jääkärien saavuttua Vaasaan:

"Waasa 3/3-18 Rakas Weli,

Terve nyt jälleen pitkästä aikaa. Onhan siitä jo neljättä vuotta aikaa siitä kun viimeksi olemme tavanneet Toisemme. Terveenä ja sydämestäni iloisena olen jälleen kalliin isänmaanperällä. Pitkä on se aika, jonka Saksassa olen viettänyt. Siihen sisältyy paljon huolia ja murheita, vieläpä kärsimyksiä. Mitä siinä ilon on ollut se on ollut tavallisesti pintapuolista teeskentelyä. – Toivo köyhää elättää, sanoo sanalasku. Se on minuakin pitänyt yllä. Nyt ovat toiveet täyttyneet – ainakin suureksi osaksi. Olisihan kumminkin ollut parempi päästä kokonaiseen ja ehjään Suomeen eikä riitaiseen ja rikkirevittyyn. Lohdutuksena on meillä usko tulevaan voittoon. Mielelläni olisin tullut ylös pohjoiseen, mutta en pääse. Todennäköisesti joudun Lapualle, jo parin päivän perästä. Kotoani sain isältä osoitteesi. Kovin ovat siellä hyvillään minun tulostani, vaikka minä läksin kuin karkuri maasta pakoon. Mutta ehkäpä se olikin paras tapa, millä läksin, sillä sen kautta on voinut välttyä muille ikäviä jälkiseurauksia. Koetan luonnollisesti saada niin pian kun mahdollista lomaa kotia ja Ouluun päästäkseni jälleen näkemään omaisiani. Isä sanoi Matinkin myös olevan siellä Oulussa. Sano hänelle paljon terveisiä! Kun kirjoitat, niin kirjoita osoitteella: Jääkäri-Prikaadin Esikunta, Waasa. Woit ”tituleerata” minua yliluutnantiksi/kapteeniksi, sillä tuon arvon olen saanut palkkioksi kolmen vuoden palveluksesta vieraalla maalla.

Tuhannet terveiset Sinulle, Katrille, Olaville ja Eilalle lähettää Weljesi Iivari.”

Iivari Ellilän osittain jäljellä olevien muistiinpanojen sekä kirjeiden omistaja on L. J. Ellilän ja Iivarin kirjeissään mainitseman Eino Ellilän pojan Olavi Ellilän poika merikateeni Pekka Ellilä. Eila Ellilä oli Olavi Ellilän sisko. Iivarin kirjeessä mainitsema Matti Ellilä oli Einon ja Iivarin nuorempi veli, s. 6.7.1895. Hän taisteli myös vapaussodassa valkoisten puolella. Hän ei haavoittunut mutta palellutti toisen kätensä.

[Kuva: Iivari Ellilä] [Kuva: Iivari Ellilän hautajaiset] [Kuva: Iivari Ellilän muistomerkki]

Lähdeluettelo

• Jääkärihaudat Pohjois-Pohjanmaalla / Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistys ry, Oulun osasto ; [toimittajat: Ulla Kampman, Erkki Sillanpää] [Oulu] : Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistys, Oulun osasto, 2011.
  • Tarkistettu Iivari Ellilän jääkärikauden palvelus Saksassa.