Johan Gabriel Wilander syntyi Hailuodossa 11.5.1809. Hänen isänsä oli Hailuodon kirkkoherra Johan Wilander ja äitinsä Anna Hällstedt. Wilander valmistui ylioppilaaksi vuonna 1829, ja hänet vihittiin papiksi 29.8.1833. Hän tuli Kuusamoon silloisen kirkkoherran Johan Gustaf Kranckin pyytäessä häntä katekeetaksi ja varapastoriksi. Wilander sai nimityksen tähän virkaan 30.1.1839. Ennen Kuusamoon tuloaan hän oli toiminut katekeettana ja varapastorina Puolangalla.

Johan Gabriel Wilander opetti lapsille tavaamista sekä sisä- ja ulkolukua Kuusamossa noin 34 vuoden ajan. Katekeetan virkansa ohella hän joutui ottamaan moneen otteeseen kirkkoherrankin vastuun esimerkiksi armovuosien ja välivuosien aikana. Myös kirkkoherra Johan Gustaf Kranckin sairauden aikana hän toimi vuosikaudet kirkkoherran tehtävissä. Wilanderin voidaan katsoa vaikuttaneen toiminnallaan suuresti seurakunnan kehitykseen; hän teki Kuusamossa työnsä tunnontarkasti ja suurella ahkeruudella, ja sai esimerkiksi vuoden 1847 piispantarkastuksessa toimistaan kiittävän maininnan.

Pitkän työrupeamansa jälkeen Wilander lähti Kuusamosta vuonna 1773 ja siirtyi kappalaiseksi Paltamoon, jossa hän kuoli 83-vuotiaana vuonna 1892.

Hailuodon kirkkoherra Johan Wilander ja Anna Hällstedt

Susanna Carolina Ervast