Legendaarinen kuivaniemeläinen kunnankätilö ja uraa uurtanut terveydenhoitaja Hilda Väätäjä oli alun perin lähtöisin Taivalkoskelta. Hän valmistui sairaanhoitajaksi Oulun läänin sairaanhoitajakurssilta, minkä jälkeen hän opiskeli Helsingin kätilöopistossa ja valmistui kätilöksi vuonna 1901. Tämän jälkeen hän toimi ensin sairaanhoitajana Haukiputaalla ja tuli sitten Kuivaniemen kunnankätilöksi vuonna 1903.

Kuivaniemessä Hilda Väätäjää pidettiin koko pitäjän tohtorina. Hän hoiti kymmenien vuosien ajan ammattitaitoisesti vaikeatkin synnytykset, eikä hänen avustamissaan synnytyksissä kuollutkaan yhtään äitiä. Lisäksi hän hoiti tapaturmien uhreja ja kaikkia mahdollisia tauteja sairastavia. Väätäjän lääkintä- ja hoitotaidot pelastivat monen ihmisen terveyden ja hengenkin. Hän valmisti lääkkeitä myös itse luonnosta keräämistään yrteistä. Pirtuaikana Väätäjän tiedetään ommelleen pahojakin puukonhaavoja, joita välittäjien yhteenotoissa sattui. Frans Väätäjän kanssa avioituneella Hildalla oli itsellään yhdeksän lasta, joten työnsä ohella hänellä oli hoidettavana varsinainen suurperhe.

Hilda Väätäjä toimi Kuivaniemen kunnankätilönä vuosina 1903–1943. Hän kuoli vuonna 1963.

Frans Alfred Väätäjä