Matti Antinpoika merkittiin isännäksi viimeistään vuodesta 1673, mutta vuoden 1682 henkikirjaan merkittiin vain hänen puolisonsa, joten hän lienee itse ylittänyt 63 vuoden iän. Vuodesta 1686 isännäksi merkittiin Heikki Juhonpoika, joka lienee ollut Matin vävy.

Matti Toivosta pidettiin Matti Niemen ohella pääsyyllisenä Pyhäjärven kappalaisen Jakob Lybeckin heittämiseen kirkkomaan aidan yli helmikuun 6. päivänä 1690. Matti Toivosen kerrottiin yllyttäneen Pyhäjärveläisiä tähän etukäteen ja yhdessä Niemen kanssa kehottaneen nuorempia miehiä toimintaan Heikki Juhonpojan ollessa yksi kolmesta varsinaisesta heittäjästä.

Vuoden 1690 toisilla välikäräjillä Matti ja Heikki Toivonen tuomittiin kuolemaan virkamieheen kohdistuneesta väkivallasta. Turun hovioikeus lievensi kumminkin tuomioita, jotka julistettiin tarkistettuina talvikäräjillä 1692. Matti Toivosen lopullisesta tuomiosta kerrottiin vain, että se pantiin heti täytäntöön, joten hän lienee joutunut kärsimään raipparangaistuksen, ehkä kujanjuoksun muodossa.

isä talollinen Antti Matinpoika Toivonen

puolisona mainittu 1683–85 Anna