Alavieskassa Tikkaselta oli peräisin kolme Antti-nimistä lukkaria. Tämä 1700-luvun talo sijaitsi lähimpänä kirkkoa ja hautausmaata aivan Kalajoen rannalla. Vieläkin hautausmaan lähellä oleva koski on nimeltään Tikkakoski. Talossa ei enää asu lukkarin sukua. Toinen lähellä sijaitseva 1700-luvun merkittävä talo oli Huhtala, josta saatiin kolme lautamiestä. Kolmas 1700-luvun merkkihenkilö oli Haapasaaren kirkkoväärti, jonka talo sijaitsi ensimmäisenä Kalajoelta päin tultaessa, oli siis kauempana kirkosta. Huhtala, Haapasaari ja Tikkanen olivat 1700-luvulla keskeisiä taloja, mikä näkyy siinäkin, että jokaisesta kuoli paljon pikkulapsia.

Lukkarin ”pitä oleman kunniallisen, uskollisen ja viriän, kirjantaitava, ja taitamaan veisata ja kirjoittaa, niin että hän nuorta kansaa opettaa taitaa”. Ensin riitti hyvä maine, kristinopin taito ja lauluääni, mutta 1700-luvun lopulla tuli lisävaatimuksia: lääkitsijä, rokonistuttaja.

Tikkasen sukutiedot ovat vaikeasti selvitettävissä jo isonvihankin takia. Venäläiset veivät mukanaan tuhansia etupäässä 15-vuotiaita lapsia Suomesta ja eniten Pohjanmaalta. Kalajoella Petrus Calamnius kirjasi isonvihan jälkeen nimet ja iät, ja maaherra lähetti Pohjanmaan listan kuninkaalle. Tikkaselta riistettiin Matti (13), Juho (9), Erkki (7), Heikki (9), Anna (14), Brita (15) ja Marketta (18). Luettelosta ei näy, olivatko kaikki saman Antin lapsia. Vielä vietiin Aune Heikintytär (19) ja Karin Juhontytär (17).

Antti Antinpoika ja Marketta Paavontytär Tikkasen lapsia:
Antti n.1719 (lukkari), Matti s.1722 (Kiimamaa), Malin s.1725 (Törri), Erkki 29.3.1727 (Alavieskan Erkkilä, Nivalan Erkkilä; poika Pehr s.1751 Pyhäjärven kappalaiseksi> Ticklénin pappissuku), Paavo s.1729 (ruotuarmeijaan) ja Juho s.1731 (Lohtajan komppanian ruotusotilas Järn).

Ensimmäinen lukkari Antti Antinpoika Tikkanen

• syntyi noin 1719
  • kuoli halvaukseen 22.12.1791 (72), Alavieska

Vaimo Liisa Antintytär oli Jutilasta, mutta perhe oli tullut Kalajoen Anttilasta n. 1739. Liisa menehtyi punakuumeeseen 7.4.1774 (55). Antin ja Liisan lapsista seitsemän kuoli pieninä; eloon jäivät Matti s. 1745, Niilo s. 1749 (Tikkasen isäntä), Antti s. 1752, Paavo s. 1756 (Tikkasen isäntä) ja Brita s. 1759 (Salmela, Ylivieska).

• Matti Antinpoika, s. 3.5.1745, kuudennusmies, muutti Alataloon 1790-luvulla. Vaimo oli Maria Erkintytär Hökman. Heidän Antti-pojastaan tuli lukkari isoisän jälkeen.
  • Antti Antinpoika, s. 8.8.1752. Anders Ticklén opiskeli Vaasan triviaalikoulussa 1770–73, mutta hänestä tuli Tulpan-niminen korpraali ja hän taisteli urhoollisesti Kustaa III:n sodassa, muutti Haapajärvelle ja edelleen Kalajoelle Tammelan torppaan. Vaimo oli Liisa Matintytär Jylkkä (kirkonrakentajan sukua).

Varhaisin Alavieskan kirkonkirjoista saatu tieto lukkari Tikkasesta oli kummimerkintä 27.3.1751, jolloin hän oli Erkki-veljensä esikoisen Pehrin kummi. Antti johti veisuuta ikäihmiseksi asti. Lukkari uurasti myös opetustyössä, opetti tavaamaan ja saamaan selvää sanasta, sillä ennen ripille pääsyä oli osattava kristinopin pääkohdat. Vanhan Tikkasen avuksi luvattiin ottaa ylioppilas Martti Laurin 1785, mutta hän ei saanut vuosipalkkaa, vain sovitun killinkimäärän oppilaalta.

Seurakunnan talousasioita hoiti Antti Tikkasen aikana kirkkoväärti Juho Juhonpoika Haapasaari. Ei hänkään ehtinyt nähdä uutta ristikirkkoa valmiina, sillä hän kuoli v. 1792. Vanhaa kirkkoa oli korjailtu, ja siihen oli Erik Westzynthius vanhempi maalannut v. 1749 holvilaudoille kuvat, jotka siirrettiin uuden kirkon sakariston kattoon saarnaa kuuntelevien katseltaviksi, sillä alttariseinä oli ylhäältä avonainen. Aiheet olivat raamatusta: Kaanaan häät, Abrahamin uhri, Pyhä Yrjänä, Jeesuksen ruoskiminen ja taivaaseenastuminen. Uusi kirkko valmistui nykyisen kirkon paikkeille v. 1795 toisen Tikkasen lukkarin aikana.

Toinen lukkari Antti Matinpoika Ticklén

• syntyi 24.8.1769, Alavieska
  • kuoli 29.6.1839 (69.10.5) vesitautiin, Alavieska

Kummina lukkari Anders oli 1793, välillä Tickléninä, kuitenkin vielä 1795 Alatalona. Anders Mattsson Ticklén avioitui 30.6.1795 pappissukuun; vaimo oli neiti Maria Elisabeth Laurin. Tämän isä Alavieskan pitäjänapulainen Johan Martinpoika Laurin oli hukkunut vain 36-vuotiaana 2.6.1775. Anoppi, Sievin kappalaisen tytär Maria Fortelia, jäi asumaan Alavieskaan ja kuoli vanhuuttaan 31.1.1837 (92.3.7). Vaimon setä Simo Laurin jatkoi veljensä jälkeen sielunhoitoa, ja hänestä tuli Alavieskan ensimmäinen kappalainen (puoliso Maria Simelia). Vaimon täti Maria Magdalena avioitui kirkonrakentaja Simo Jylkän (Silvén) kanssa.

Alavieskan haudatuista näkyy, että Maja Lisa Laurin kuoli 55-vuotiaana 20.11.1827 Alavieskassa, ja vihityistä, että lukkari avioitui vielä Aapo Takkusen lesken Susanna Eilolan kanssa 13.1.1829. Toisella lukkarilla oli myös iso perhe, mutta ensimmäisen vaimon 12 lapsesta jäi eloon vain kuusi, joista yhdestä tuli lukkari. Susanna sai kolme lasta, joista yksi kuoli pienenä. Lukkarin virkataloksi tuli Sillankangas.

Kolmas lukkari Antti Antinpoika Ticklén

• syntyi 2.4.1812, Alavieska
  • kuoli 1.7.1864 (52.2.28), Alavieska
  • avioliitto 28.6.1838, vaimo Eeva Israelintytär Vuotila 4.10.1814–30.12.1863 (49.2.25)

Pietari Päivärinta oli sokeutuneen Antin sijaisena 1856–61, kunnes hänet valittiin Oulunsalon kappelin lukkariksi. Sitten sijaisena toimi Pietari Nikkilä. Kun vanha ja sokea lukkari kuoli, valittiin lukkariksi Gustaf (Kusti) Heikinpoika Schwartzberg. Sokeutta ilmeni myös yhdessä lukkarin sisaressa. Lapsista neljä kuoli varhain. Kaksi poikaa avioitui Kähtävän kylään: August oli Alahemmilän isäntä ja Frans Vilhelmin sukunimi kuollessa oli Kähtävä. Neljättä lukkaria ei suvusta enää tullut.

Lähdeluettelo

Tiedot: Pohjois-Pohjanmaa KO a 45: 443–444 Kalajoen talvikäräjät 1731, KO a 71:644 kesä-syyskäräjät 1751, KO a 73:629–630v talvikäräjät 1753. (VA SSS 4) Kalajoen kirkontilit 15.1.1699 maksumerkintä Matti Tikkalan vaimon ja 30.5.1710 itse vanhan Matin jälkeen. Antti Matinpojan ensimmäinen vaimo oli ehkä Malin Erkintytär. Molemmat olivat 24.2.1725 kummeina, mutta aviosuhteesta ei ollut merkintää. Kalajoen kirkontileissä oli 24.7.1726 merkintä ”e. Anders Tickases hu” eli Malin oli ehkä kuollut. Toinen vaimo Susanna Jaakontytär (Kangas) oli tyttökummina 5.5.1726 ja Susanna Jaakontytär (Tikkanen) kolme kertaa kummina 1727. Susanna sai 18.10.1728 Jaakko-nimisen pojan. Alavieskan haudattujen mukaan 86-vuotias Antti Matinpoika Tikkanen kuoli 23.9.1759. Ensimmäisen vaimon Magdalenan eli Malinin kanssa Antilla oli Antti-niminen poika, jonka vaimo Marketta Paavontytär kuoli leskenä 19.3.1758 (64) rintatautiin, itse Antti Antinpoika kuoli noin 1745 (SAY; Alavieskan rippikirjat, syntyneet ja kastetut, vihityt ja haudatut). Tietoja myös: KA mf FR 63: Isonvihan aikana Venäjälle viedyt. Suur-Kalajoen historia II s. 313–316, 361, 364, 410.