Kärsämäeltä syntyisin oleva sanoittaja, säveltäjä ja muusikko Jukka Syrjälä kiinnostui musiikista jo poikasena, kun paikkakunnan apteekkari osti hänelle linkkuhuuliharpun. Ensimmäisen pianoharmonikkansa Syrjälä sai 16-vuotiaana, ja ensimmäisen keikkansa orkesterissa hän soitti vain kaksi kuukautta hanurin saamisen jälkeen. Hänen pysyväksi asuinpaikakseen tuli sittemmin Liminka.

Pitkän soittajanuransa aikana Jukka Syrjälä ehti esiintyä miltei jokaisella paikkakunnalla Oulun seudulla. Pitkiä pestejä hänellä oli Limingan työväentalon tanssimuusikkona 1950- ja 1960-luvuilla. Yksin esiintyessään hän soitti hanuria, löi rummuilla tahtia ja lauloi, mistä syystä työväentalon tanssien mainoksissa lukikin usein vuosikymmenien aikana: ”Soittaa rumpu, haitari ja Jussi.” Myöhemmin Syrjälä oli mukana useassa eri yhtyeessä.

Jukka Syrjälän tunnetuin sävellys lienee valssi ”Pohjolan tähtien alla”, jonka on levyttänyt muun muassa Erkki Junkkarinen. Hän teki myös kuorosävellyksiä, kuten ”Kotilahti”, ”Lennä korkealle laulu kotimaan” ja ”Oi terve, lakeus Pohjanmaan”. Monipuoliselle taiteilijalle myös näyttämötoiminta oli mieluisa harrastus; hän ohjasi esimerkiksi Limingan työväen näyttämön esittämät näytelmät ”Pohjalaisia” ja ”Tulitikkuja lainaamassa”.

Vaatimattomalla ja pidetyllä Syrjälällä oli laaja ystäväpiiri muusikoiden joukossa, joille hän lähetti pyytämättä sävellyksiään. Syrjälän sävellyksiä on löytynyt noin 50 kappaletta, ja suurin osa niistä on talletettu Limingan kotiseutuarkistoon.

Jukka Syrjälä kuoli 60-vuotiaana vuonna 1983. Vuonna 1999 hänen kunniakseen järjestettiin Limingassa muistokonsertti ”Soittajan tie”, joka muodosti läpileikkauksen Syrjälän tuotannosta.

• Vuosikymmeniä soittajan tietä. Pyhäjokiseutu 10.5.1983
  • Jukka Syrjälää muistellaan lauantaina Limingassa: ”Soittaa rumpu, haitari ja Jussi”. Rantalakeus 7.4.1999
  • Keinänen, Jorma: Ystävät toteuttivat Jukka Syrjälän muistokonsertin. Kansan tahto 14.4.1999