Esko Sutela syntyi Lumijoella vuonna 1910. Hän valmistui kansakoulunopettajaksi Rauman seminaarista vuonna 1931. Lisäksi hän suoritti ammattiinsa liittyviä opintoja Oulun ja Jyväskylän kesäyliopistoissa. Valmistumisensa jälkeen Sutela toimi opettajana Kärsämäen Saviselän ja Haapaveden Mieluskylän kouluilla.

Esko Sutela lähti ylimääräisiin kertausharjoituksiin jo kuukausia ennen talvisodan alkua ja viettikin sotakentillä yhteensä yli kuusi vuotta ennen kuin pääsi palaamaan puolisonsa ja lastensa luo. Tuolloin Sutelat asuivat Haapavedellä. Esko Sutela halusi kuitenkin muuttaa lähemmäksi sukunsa asuinsijoja. Vuonna 1946 hänet valittiin Lumijoen kirkonkylän koulun johtajaopettajaksi, jossa virassa hän toimi eläkkeelle jäämiseensä saakka. Sutela harrasti innokkaasti kaikkea maanviljelyyn liittyvää, ja koulun peltosaroilla viljeltiinkin viljaa ja perunaa sekä puutarhassa marjoja.

Esko Sutela ehti opettajantoimensa ohella ottaa kontolleen lukuisia luottamustehtäviä. Hän oli muun muassa Lumijoen kunnanvaltuuston jäsen ja myös sen puheenjohtaja, kunnanhallituksen puheenjohtaja sekä jäsenenä useissa lauta- ja johtokunnissa. Yhteiskunnallisista ansioista hänelle myönnettiin Suomen Leijonan Ritarikunnan ritarimerkki. Sutelan sydäntä lähellä oli lisäksi seurakuntatyö, ja hän toimi pitkään kirkkovaltuustossa ja -neuvostossa sekä oli lisäksi 21 vuoden ajan Lumijoen seurakunnan sivutoiminen kanttori. Kirkkomusiikki ja johtamansa kirkkokuoro olivat Esko Sutelan rakkaimpia harrastuksia. Vuonna 1960 hän sai arvostetun director musices -arvonimen.

Esko Sutela oli mukana nuorisotyössä, jossa hän keskittyi erityisesti nuorten musiikinopetukseen. Lumijoen 4H-kerhon johtokunnassa hän istui miltei kuolemaansa saakka. Sutela oli Lions Club Liminka-Lakeuden perustajajäsen, Limingan kansanopiston johtokunnan jäsen, Lumijoen vanhustentaloyhdistysten johtokunnan jäsen sekä Lumijoen Maamiesseuran sihteeri. Sotaveteraanijärjestössä toimiessaan Esko Sutelalle myönnettiin Veteraanien kultainen ansiomerkki.

• Lumijoki vuosisatojen saatossa. 1994.
  • Werkasalon sukuterveiset. Sukuseuran jäsenlehti 9, syyskuu 2006.